2 soorten aardappelen in een slaatje

Ik denk dat dit by far de beste aardappelsalade is die ik ooit heb gemaakt. De combinatie van zoete en gewone aardappel smaakt hemels. De dressing met witte balsamico (minder zoet dan zijn donkere broertje) en mosterd geeft pit aan de salade.

Serveer als maaltijd of als bijgerecht op een buffet of bij de BBQ. 1 opdracht: maak zeker voldoende!!!

Recept: 2 soorten aardappelen in een slaatje

Ingrediënten voor 6 personen (maaltijd) en voor 12 personen (bijgerecht):

 

750 g zoete aardappel (geschild afgewogen), geschild en in blokjes

750 g vastkokende aardappelen (geschild afgewogen), geschild en in blokjes

6 eieren

300 g spekblokjes

3 middelgrote uien, geschild en gesnipperd

2 handjes gehakte peterselie

2 handjes fijngesneden bieslook

een handje gesnipperde basilicum

peper en zout

100 g magere yoghurt

100 g mayonaise

4 kl mosterd

4 el witte balasamicoazijn

 

Voorbereiding: 45 minuten

Koeltijd: een uurtje

 

  • Kook de 2 soorten aardappels net gaar. Ze mogen niet uit elkaar vallen, maar mogen ook niet meer hard zijn.
  • Giet ze af, schrik ze onder koud water en laat goed uitlekken en afkoelen.
  • Kook de eieren hard gedurende 6 à 7 minuten. Haal ze uit het kokende water en leg ze in een kom ijskoud water. Laat afkoelen.
  • Verwarm een ruime pan zonder vetstof en bak het spek krokant. Voeg de uisnippers toe op het laatste en laat enkele minuten mee bakken. Zo gaat de harde smaak uit de ui en wordt hij lekker zacht.
  • Doe het spek-uimengsel in een ruime mengkom en voeg de aardappelen toe.
  • Maak de dressing door de yoghurt te mengen met de mayonaise, de mosterd en de balsamicoazijn. Kruid met peper en zout.
  • Meng de dressing samen met de tuinkruiden (de basilicum nog niet)  onder de salade.
  • Pel de eieren en snij ze grof. Voeg toe aan de salade.
  • Dek de salade nu af en zet koel weg.
  • Meng net voor het opdienen de basilicum onder de salade en kruid eventueel nog extra bij met wat peper en zout.

Een plaatsje in de zon, dat is alles wat deze salade nog vraagt!

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.