Kleverige kippenboutjes

Bij de afhaalchinees vind je altijd van die kleverige, zoet-zout-pittige kippenvleugeltjes. Maar hoe maak je die nu zelf?

Niks is eenvoudiger dan zelf teriyakisaus te maken.

Je kan ze natuurlijk kant en klaar kopen, maar dan moet je goed opletten dat het geen flesje met enkel suiker is. Als je de saus zelf maakt, dan weet je precies wat erin gaat.

De kip kleverig laten worden is een kwestie van de saus voldoende te laten inkoken.

Ik koos vandaag niet voor vleugeltjes maar voor drumsticks. Ietsje meer vlees aan en iets minder peuzelwerk.

Recept: Kleverige kippenboutjes

Ingrediënten voor 4 personen:

 

12 kippendrumsticks

peper en zout

een beetje olijfolie

1 rode chilipeper, gehalveerd en ontpit

6 el sesamzaad

250 ml vloeibare honing

250 ml lichte Japanse sojasaus

125 ml rijstwijnazijn of natuurazijn

125 ml water

een klein scheutje rode wijnazijn

gesnipperde lente-ui voor de afwerking

 

Klaar in 30 à 40 minuten.

 

  • Begin met de teriyakisaus. Meng de honing met de sojasaus, de azijn en het water. Meng goed tot een gladde saus. Zet even apart.
  • Verwarm een droge pan en rooster het sesamzaad goudbruin. Haal uit de pan en leg op een bordje. Zet opzij.
  • Verwarm nu de olijfolie in een stevige pan en schik de kippenboutjes er heel dicht tegen elkaar in. De pan moet helemaal vol liggen.
  • Bak de kip rondom goudbruin.
  • Giet nu de teriyakisaus over de kip en voeg water toe tot de boutjes half onder staan.
  • Leg de 2 chilihelften tussen de kippenboutjes in de saus.
  • Laat alles nu ongeveer 30 minuten pruttelen. Draai de boutjes regelmatig om.
  • De saus zal nu inkoken en dik en stroperig worden.
  • Na een half uurtje zullen de boutjes gaar zijn. Er is nog een beetje vloeistof in de pan.
  • Doe nu een beetje rode wijnazijn in de pan en meng met de saus. Laat nog heel even verder inkoken.
  • Strooi de sesamzaadjes nu over de kip. Door het stroperige van de saus zullen de zaadjes aan de kip blijven kleven.
  • Verdeel de lente-ui over de kip.

Serveer met rijst en gestoomde broccoli of gemengde gewokte groenten.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.