Aardappelsalade met bonen en kruidensalsa

Exotische temperaturen, nergens schaduw te vinden en  als die er al is…dan is het zelfs daar veel te heet.

Tijd voor een fris gerechtje dus!

Voor het recept van vandaag baseerde ik me op een idee uit een Duitstalig kooktijdschrift dat ik kocht tijdens onze Oostenrijkreis. kwestie van het vakantiegevoel nog even vast te houden.

Recept: Aardappelsalade met bonen en kruidensalsa

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de salade:

1 kg vastkokende aardappelen, in blokjes van 1,5 cm (ongeschild)

350 g sperziebonen, gekuist en in 2 of 3 gelijke stukken gebroken

100 g kastanjechampignons in dunne plakjes gesneden

1 dikke rode ui, geschild en in maantjes gesneden

1 blik artisjokharten op water, uitgelekt en in stukjes gesneden

1/2 rode chilipeper, ontpit en fijngehakt

4 eitjes

peper en zout

de blaadjes van enkele takjes oregano voor de afwerking

Voor de kruidensalsa:

de blaadjes van 10 grote takjes oregano

de naalden van 2 takjes rozemarijn

de blaadjes van een handvol citroentijm

50 g kappertjes, goed uitgelekt

peper en zout

90 ml milde olijfolie

50 ml witte wijnazijn

een klein scheutje water

 

 

Voorbereiding en koeltijd: een uurtje

Bereiding: 10 minuten

 

  • Doe alle ingrediënten (behalve peper en zout en begin met de helft van de azijn) voor de kruidensalsa in een hoge beker en pureer tot een gladde saus met de staafmixer. Proef en kruid af met peper en zout.
  • Is de salsa niet zuur genoeg voor jou dan voeg je nog wat azijn toe tot het volledig naar jouw smaak is.
  • Kook de aardappelblokjes gaar, giet ze af en laat ze minstens een half uurtje afkoelen.
  • Kook de boontjes beetgaar, giet ze af en spoel ze onder koud water. Laat ze helemaal koud worden.
  • Kook de eitjes hard gedurende 7 minuten, giet af en schrik ze onder koud water. Laat afkoelen en pel ze.
  • Doe de artisjokharten, rode ui-maantjes, champignonplakjes en rode chili in een ruime kom. Meng alles door elkaar en zet apart tot de andere ingrediënten voldoende afgekoeld zijn.
  • Voeg de aardappelblokjes en de boontjes toe aan de salade.
  • Giet 3/4 van de salsa over de groenten en meng alles goed door elkaar. De rest zet je in een kommetje op tafel voor wie extra wil.
  • Kruid de salade extra af met peper en zout naar smaak.
  • Snij de eitjes in 2 en verdeel de helften over de salade.
  • Werk af met oreganoblaadjes.

Varieer met de tuinkruiden en creëer je eigen salsa.

Geen liefhebber van artisjokken, kies dan voor paprikablokjes.

Kerstomaten zijn zeker ook op hun plaats in deze salade.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.