Aubergine-mozzarellatorentjes met 2 soorten salade

Aubergines lenen zich enorm tot het maken van torentjes. Nadat de schijfjes gegrild zijn, vormen ze zich een klein beetje naar wat je ertussen legt. Hierdoor blijven de torentjes stabiel.

De salades die je erbij maakt kan je natuurlijk aanpassen aan je eigen smaak. Kijk ook even in je koelkast. Misschien ben je rijker dan je denkt en kan je een salade maken van allerlei restjes.

Laat je in dit recept niet afschrikken door het aantal stapjes. Ik heb alles zo duidelijk mogelijk uitgelegd zodat je alles perfect op tafel krijgt.

Heb je toch wat schrik, maak dan eerst de koude salade en zet hem opzij. Zo geef je jezelf voldoende tijd om het lauwe ne warme deel te bereiden.

Zorg er ook voor dat al je ingrediënten geschild, gesneden of geraspt zijn voor je begint samen te stellen. Dat bespaart je de frustratie dat je tussendoor nog vergeten dingen moet doen.

Recept: Aubergine-mozzarellatorentjes met 2 soorten salade

 

Ingrediënten voor 4 personen:

 

Voor de torentjes:

2 grote aubergines

3 bolletjes mozzarella

peper en zout

olijfolie

gedroogde oregano

vers basilicum voor de afwerking

 

Salade 1(wortelsalade):

5 stevige wortels, geschild

een handje rucola

1 romeinse slahart

een scheutje witte wijnazijn

 

Salade 2 (panzanella):

2 vleestomaten

2 rode paprika’s

de restjes van de aubergines van de torentjes

peper en zout

gedroogde tijm

olijfolie

1/2 ciabatta van 1 dag oud

2 handjes rucola

balsamicoazijn of balsamicocrème

50 g pijnboompitten

 

Klaar in een uurtje.

 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snij van de aubergines 24 plakjes van enkele mm dikte. Kies de plakjes uit waarmee je gelijke torentjes kan maken. We gaan straks 8 torentjes maken van 3 plakjes. De rest van de aubergine snij je in stukken om straks in de salade te verwerken.
  • Laat de bolletjes mozzarella uitlekken.
  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge pan.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes aubergine erop.
  • Strijk ze in met olijfolie en kruid ze met peper en zout.
  • Zet de plaat in de warme oven en rooster de aubergineplakjes tot ze bijna gaar zijn en een beetje gekleurd.
  • Haal de plaat uit de oven, maar laat de oven aanstaan.
  • Verdeel de ciabatta in ongelijke stukjes en rooster het brood krokant in de warme oven.
  • Haal uit de oven en zet apart.
  • Verwijder het kroontje van de tomaten en snij ze in blokjes.
  • Ontpit de paprika’s en snij in stukken.
  • Meng de tomaat met de paprika en de aubergine. Doe er wat olijfolie bij samen met peper en zout en wat gedroogde tijm.
  • Rooster de groenten nu gedurende een kwartiertje in de oven.
  • Ondertussen maak je de 2de salade.
  • Schil en rasp de wortelen.
  • Snij de sla in reepjes.
  • Meng de sla met de wortelen en een handje rucola. Bedruppel met een beetje witte wijnazijn. Zet koel weg tot gebruik.
  • Haal de geroosterde groenten uit de oven en doe ze in een mooie kom. Laat lauw worden.
  • Maak nu de torentjes.
  • Snij de kaas in 16 plakjes. De rest snij je in blokjes en geef je eventueel bij de salade.
  • Leg 8 plakjes aubergine op de bakplaat en daarop een plakje kaas. Kruid met wat oregano en dek af met een 2de plakje aubergine.
  • Hierop komt opnieuw kaas en oregano. Dek af met nog een plakje aubergine.
  • Zet de torentjes nu in de oven tot de kaas een beetje begint te smelten.

  • Ondertussen meng je de 2 handjes rucola onder de lauwe groenten.
  • Leg de geroosterde ciabattastukken op de lauwe salade.
  • Haal de torentjes uit de oven en geef er aan elke persoon 2.  Werk ze af met vers basilicum.
  • Zet de salades op tafel en laat iedereen zichzelf bedienen.
  • Druppel wat balsamicoazijn of crème over de torentjes en de lauwe salade.
  • Als laatste strooi je wat pijnboompitjes over je bord.

Hoe feestelijk kan een veggie gerecht zijn!

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.