Bloemkool-kippensoep met crumble

Deze soep is eigenlijk een voorgerecht en soep in één. Je kan ze ook eten als maaltijdsoep, maar dan neem je best 4 kipfilets in plaats van 2. Ik schrijf hier het recept uit als feestsoep.

Het fluwelige van de bloemkool, het zachte van de kipfilet en het krokante van de crumble zorgen ervoor dat dit echt een feestje is in je bord.

Binnenkort is het Pasen. Misschien is deze soep een ideetje om aan je gasten te serveren.

Je kan de kip vervangen door een stevig stukje witte vis. Dit moet natuurlijk maar enkele minuten pocheren in de soep.

Recept: Bloemkool-kippensoep met crumble

Ingrediënten voor 8 personen:

 

Voor de soep

1 kg bloemkoolroosjes (je bloemkool ongekuist moet dan zeker 1,5 kg wegen), enkele roosjes apart houden

1 dikke ui, geschild en in grove stukken

2 liter kippenbouillon (vers of van bouillonblokjes)

250 ml kookroom of melk

peper en zout

1/2 kl komijnpoeder

1 bakje tuinkers voor de afwerking, stengeltjes van het matje geknipt (andere cress mag ook of kiemgroenten)

3 kipfilets

 

Voor de crumble

de apart gehouden bloemkoolroosjes

een handvol cashewnoten (natuur), grof gehakt

1 rode chilipeper, pitjes eruit

1 el milde olijfolie

1 el korianderzaadjes

1 kl korianderpoeder

1 kl grof zeezout

 

Klaar in 45 minuten.

  • Begin met de soep.
  • Verwarm de kippenbouillon.
  • Voeg de ui en de bloemkoolroosjes toe samen met het komijnpoeder.
  • Breng aan de kook en laat een kwartiertje koken tot de groenten goed gaar zijn.
  • Terwijl de soep pruttelt maak je de crumble.
  • Verwarm een droge pan en rooster de korianderzaadjes erin aan tot ze beginnen kraken.
  • Doe ze in een vijzel en plet ze.
  • Verwarm nu de olijfolie in je pan en voeg de noten en de bloemkool toe. Bak al omscheppend goudbruin.
  • Voeg de chilipeper toe samen met het korianderpoeder. Laat dit even mee verwarmen.
  • Haal alles uit de pan en meng met het geplette korianderzaad en het grof zeezout.
  • Zet de crumble apart.
  • Pureer de soep nu heel glad en voeg de room toe.
  • Kruid de soep met peper en zout.
  • Zet de soep nu op een laag vuurtje en leg de kipfilets in de soep. Laat de filets nu 10 minuten pocheren.
  • Haal de kipfilets uit de soep en snij ze in dunne plakjes.
  • Leg de plakjes in het midden van grote diepe borden. Van die bistroborden zijn ideaal voor dit gerecht.
  • Schep de warme soep rond de kipfilet.
  • Werk af met de tuinkers en een flinke schep van de crumble.

Het voorjaar in je bord en nu maar uitkijken naar de paashaas.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.