Boerenkoolquiche

Ik maakte al veel quiches, maar nog nooit eentje met boerenkool.

Kolen zijn de vitaminebommetjes van de koude periode. Ze bevatten meer vitamine C per 100 g dan 1 sinaasappel.

Kolen zitten ook barstensvol antioxidanten waardoor onze weerstand een duwtje in de rug krijgt.

Er zijn zoveel koolsoorten. Varieer dus volop en ontdek alle verschillende smaken.

 

Recept: Boerenkoolquiche

Ingrediënten voor 1 grote ronde quiche:

 

1 ronde kruimeldeeg (deeg voor hartige taarten)

3 eieren

250 ml melk

peper en zout

nootmuskaat

150 g gesneden boerenkool

2 stengels bleekselderij, gekuist en in kleine boogjes

een klontje boter

1 handvol diepvriesdoperwten

200 g magere spekreepjes

een beetje Parmezaanse kaas vers geraspt

 

Klaar in 45 minuten.

 

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hete lucht).
  • Klop de eieren los met de melk en kruid dit mengsel met peper, zout en nootmuskaat.
  • Smelt de boter in een pan en stoof de boerenkool samen met de selder enkele minuten aan. Doe de groenten door een zeef en laat goed uitlekken.
  • Bak de spekreepjes krokant in dezelfde pan.
  • Leg het deeg in de quichevorm en prik er gaatjes in met een vork.
  • Verdeel de groenten en de spekjes over de vorm en strooi de diepvrieserwtjes erover.
  • Giet nu het eimengsel over de groenten.
  • Rasp wat kaas over de quiche.
  • Vouw de overhangende randen van het deeg wat naar binnen.
  • Zet de vorm nu 30 à 35 minuten in de warme oven.
  • Als de quiche mooi gestold (de prikker komt er droog uit) en gekleurd is mag je ze uit de oven halen.
  • Haal de quiche uit de vorm en laat wat afkoelen.
  • Verdeel in stukken en serveer met een salade naar keuze.

Je kan de quiche warm, lauw of koud eten. Ideaal dus om mee te nemen als lunch.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.