Broodpudding uit de slowcooker

Onlangs tikte ik een boekje op de kop met recepten voor de slowcooker. Het was in de boekenvoordeel en het kostte amper iets, dus ik dacht….dat kookboek heb ik nog niet 😉 en nam het mee.

Rustig bladerde ik het hele boekje door en zag heel wat leuke ideetjes staan. Groot was mijn verbazing dat dus ook desserten kunnen in een slowcooker.

Dat moet ik proberen, dacht ik onmiddellijk. Alleen waren de recepten allemaal met een ronde crockpot. Heb ik toch even een ovale! En dan moest ik een bakvorm vinden die in mijn binnenkom paste. Door de ovale vorm was dit niet evident. Tot Jamie Oliver met een prachtige lijn van bakmaterialen op de proppen kwam en er de perfecte vorm tussen zat. In mijn crockpot van 3.7 liter past dus de broodbakvorm van Jamie voor een brood van 900g.

Aan de slag!

Recept: Broodpudding uit de slowcooker

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

 

8 sneden lichtbruin (vierkant) brood zonder korsten

40 g + extra zachte boter

1 kl koekkruiden of kaneelpoeder

3 eieren

300 ml melk

50 g + 2 el fijne kristalsuiker

1 tl vanille-essence

een snuifje nootmuskaat

200 g rood fruit naar keuze (bij mij waren het zoete kersen uit de diepvries)

 

Voorbereiding: 15 minuten

Bereiding: 3 à 4 uur op high

 

  • Doe 2 cm heet water in de kom van de slowcooker en zet op high. Dek de kom af.
  • Klop de eieren los met de melk, 50 g suiker, nootmuskaat en vanille-essence.
  • Smeer de sneden brood aan 1 kant in met de zachte boter. Snij ze diagonaal door. Zo krijg je driehoekjes.
  • Vet de bakvorm in met de extra boter.
  • Leg de helft van het brood met de boterkant naar beneden in de vorm.
  • Verdeel hierop de helft van het fruit.
  • Hierop de rest van het brood en de rest van het fruit.
  • Giet het melkmengsel over het brood en druk het brood wat aan, zodat het volledig in het papje zit.
  • Meng de extra suiker met de koekkruiden en strooi dit over de broodpudding.
  • Dek de kom af met aluminiumfolie en zet ze in de binnenkom van de slowcooker.
  • Giet nu voorzichtig heet water in de binnenkom tot de vorm bijna tot bovenaan in het hete water staat. Je vormt zo een bain marie in je slowcooker.
  • Zet het deksel op de slowcooker en laat 3 à 4 uur garen.
  • De pudding is gaar als een metalen prikker er droog uit komt na het aanprikken.
  • Haal de vorm uit de slowcooker. Verwijder het aluminiumfolie.

  • Zet de vorm nog even onder de grill. Zo wordt de bovenkant mooi bruin en krokant.
  • Verdeel de pudding in kommetjes.
  • Je kan de pudding lauw of koud eten.

Wissel af met allerlei soorten fruit. Zo heb je telkens weer een ander smaakje.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.