Caponata

Caponata  is een Siciliaans stoofgerecht met veel aubergines, selder en eventueel andere groenten naar keuze. Het gerecht wordt afgewerkt met kappertjes en vers basilicum.

Eet het warm als bijgerecht bij vlees of vis, of laat het afkoelen en schep het op geroosterde broodjes en serveer als bruschetta.

Je kan de saus maken met passata, maar in het seizoen kies je voor verse tomaten die je eerst pelt.

Breng een beetje zomer in je winter.

Recept: Caponata

Ingrediënten voor 4 à 6 personen (als bijgerecht):

 

2 aubergines, in hele kleine blokjes gesneden

2 wortels, geschild en in hele kleine blokjes

6 stengels bleekselderij, gekuist, draadjes verwijderd en in hele kleine blokjes gesneden

2 rode zoete puntpaprika’s, ontpit en in kleine blokjes

4 el kappertjes, uitgelekt en grof gehakt

1 klein potje tomatenpuree

300 ml tomatenpassata

peper en zout

1 el gedroogde tijm

de naaldjes van 1 takje rozemarijn

3 el rode wijnazijn

vers basilicum

olijfolie

 

Voorbereiding: 25 minuten

Suddertijd en afwerking: 40 minuten

 

 

  • Verwarm een goeie scheut olijfolie in een wokpan en voeg de aubergineblokjes toe. Kruid met peper en zout en bak al omscheppend gedurende 5 minuten aan.
  • Doe de aubergine uit de pan en verwarm opnieuw een scheut olijfolie in de wok.
  • Voeg de selder en de wortel toe en bak enkele minuten aan.
  • Voeg de paprikablokjes toe en bak nog enkele minuutjes.
  • Voeg de tijm en de rozemarijn toe samen met de tomatenpuree. Roer om.
  • Voeg de passata toe samen met een scheutje water. Meng alles goed en laat een kwartiertje zachtjes pruttelen.
  • Voeg de rode wijnazijn toe samen met de aubergineblokjes en laat nog 10 minuten sudderen.
  • Laat zo lang sudderen tot je een dikke groentesaus hebt. De groentjes moeten niet plat gekookt zijn maar mogen nog een beetje bite behouden.
  • Doe de kappertjes erbij en meng alles goed door elkaar.
  • Kruid eventueel nog bij met peper en zout en werk af met basilicum.

Serveer bij een heerlijk stukje ovengegaarde vis of een stukje gegrild vlees.

Rooster dunne sneetjes ciabatta en schep hierop wat van het afgekoelde groentemengsel. Smullen!

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.