Chakalaka of curry met bloemkool en witte bonen

Onlangs kocht ik een nieuw kookboek, jaaaaaaaaa….dat doe ik anders nooit hoor 😉 ! Wel dus!!!

Dit kookboek kocht ik voor onze oudste die op kot zit in Antwerpen. En ja zij kookt daar zelf én vers! Eigenlijk kocht ik het ook wel een beetje voor mezelf hoor.

Het nieuwe kookboek boordevol wereldgerechten van “Lekker en simpel” is super. Het staat vol leuke en eenvoudige ideetjes waarop je eindeloos kan variëren. Daar hou ik nu van, duidelijke en simpele receptuur met als resultaat een superlekker gerechtje.

Sofie en Jorrit van “Lekker en simpel” Bedankt! https://www.lekkerensimpel.com/

Vandaag voor jullie een receptje uit hun laatste boek. Ik paste de kruiding een beetje aan naar onze smaak. Ik maak ook gebruik van passata in plaats van bonen in tomatensaus omdat ik vind dat daarin teveel zout en suiker zit.

Recept: Chakalaka of curry met bloemkool en witte bonen

Ingrediënten voor 4 personen:

1 middelgrote bloemkool, in kleine roosjes verdeeld

2 stevige wortels, gekuist en in dunne schijfjes

2 kleine of 1,5 grote rode zoete puntpaprika, ontpit en in reepjes

2 middelgrote uien, gekuist en gesnipperd

1 rode chilipeper, ontpit en fijn gehakt

2 teentjes knoflook, geschild en fijn gehakt

2 potjes witte bonen van elk 240 g uitlekgewicht, goed gespoeld

400 ml tomatenpassata

300 ml water

1/2 el mild currypoeder

1/2 el pittig currypoeder

1 el gerookt paprikapoeder

1/2 el korianderpoeder

peper en zout

gehakte peterselie voor de afwerking

240 g basmatirijst

olijfolie

 

Voorbereiding: 25 minuten

Bereiding: 20 minuten

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in licht gezouten water. Giet af, laat uitlekken en hou warm.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een ruime pan of wok en stoof de ui samen met de chilipeper en de look even aan.
  • Voeg de 2 soorten currypoeder, korianderpoeder en paprikapoeder toe en bak even mee. Zo gaan de kruiden veel meer aroma afgeven.
  • Voeg de bloemkoolroosjes toe samen met de wortelschijfjes en de paprikareepjes.
  • Stoof even aan.
  • Blus alles met het water, dek je pan af en laat 5 minuten pruttelen tot de groenten beetgaar zijn.
  • Voeg nu de uitgelekte witte bonen toe samen met de passata. Laat opnieuw 5 minuten pruttelen tot alles gaar is en goed warm. Zorg ervoor dat je groenten nog ene beetje knapperig blijven. Platgekookte groenten zijn nooit lekker en bevatten geen vitamines meer.
  • Meng alles goed door elkaar en kruid naar smaak met peper en zout.
  • Verdeel nu de rijst in diepe borden en schep hierop een mooie portie van het currygerecht.
  • Werk af met gehakte peterselie.

Een (hart)verwarmend gerecht boordevol plantaardige eiwitten voor de eerste frissere herfstdagen.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.