Curry van rode linzen met boerenkool en volle rijst

Sinds onze jongste besloot om veel minder vlees en vis te eten, komt hier ook regelmatig een vegetarisch of veganistisch recept op tafel. Niet iedereen hier in huis -lees de oudste en de echtgenoot-staat hier altijd even hard voor open, maar telkens zijn ze verrast en genieten ze van de smakelijke creaties van onze jongste.

Het gerecht van vandaag laat toe om te variëren met groenten. Vervang bijvoorbeeld de helft van de boerenkool door bloemkool, broccoli, zoete aardappel, paprika of een combinatie hiervan.

Boerenkool is een goeie bron van Vitamine C, B1 en B2 en bevat een serieuze hoeveelheid Calcium en Ijzer.

Recept: Curry van rode linzen met boerenkool en volle rijst

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

 

250 g volle rijst

750 g gesneden boerenkool

200 g rode linzen

2 el tomatenpassata

2 blikjes tomatenstukjes van 400 g

1/2 liter kookvocht van de kool

1 liter water

2 glutenvrije groentebouillonblokjes

peper en zout

2 wortels, geschild en in kleine blokjes

2 stengels bleekselderij, gekuist en in kleine boogjes

1 ui, geschild en gesnipperd

2 teentjes look, geschild en geperst

4 el olijfolie

1 el gemalen kurkuma

1 kl komijnpoeder

1/2 kl korianderpoeder

1/2 kl chilipoeder

1/2 kl cayennepeper

2 laurierblaadjes

 

Klaar in een uurtje.

 

  • Kook de boerenkool in een grote pot gedurende een paar minuten zodat ze reeds beetgaar is. Schep een halve liter kookvocht uit de pot. Giet nu de kool af en laat uitlekken. Zet opzij.
  • Verwarm de olie in een ruime pot op matig vuur.
  • Stoof de ui samen met de look gedurende enkele minuten tot alles glazig is en lekker ruikt.
  • Voeg de wortel en selder bij en bak enkele minuten. Roer goed om. De groenten moeten beetgaar zijn nu.
  • Voeg alle specerijen en de laurierblaadjes toe behalve peper en zout.
  • Meng goed onder de groenten en bak even mee aan tot ze gaan geuren.
  • Blus nu de pan met de tomatenblokjes, passata en kookvocht. Voeg nu ook het water toe met de groentebouillonblokjes.
  • Breng aan de kook en voeg dan de linzen toe. Roer goed om te vermijden dat de linzen aan de pot gaan kleven.
  • Laat nu zachtjes pruttelen tot de linzen bijna gaar zijn. De kooktijd vind je op je verpakking.
  • Voeg nu de boerenkool toe aan het gerecht en meng alles goed.
  • Kruid met peper en zout naar smaak.
  • Voeg eventueel nog een beetje extra water toe om meer saus te hebben.
  • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Geef iedereen een stevige portie van de curry en serveer met de rijst.

 

Je zal ervan versteld staan hoe voedzaam en vullend dit gerecht is.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.