De “wat heb ik allemaal nog in huis” soep

Af en toe (lees regelmatig) krijg ik zin in soep, gewoon boerensoep. Een soep om je tanden in te zetten, zo eentje dat goed vult en waarbij je enkel een goed stuk brood eet.

Dan duik ik de koelkast en de diepvries in en dan kijk ik hoe rijk, aan groenten vooral, ik nog ben. Soms kom ik bedrogen uit en moet ik toch nog langs de winkel, maar vandaag had ik geluk en kon ik een hele rijke soep maken.

Ik kook een hammetje met been mee in de soep. Het vlees hiervan wordt de garnituur en het vlees zorgt voor een heerlijke smaak in de soep. Geen bouillonblokjes meer nodig hoor bij dit recept.

Recept: De “wat heb ik allemaal in huis” soep

Ingrediënten voor 10 stevige porties soep:

 

een restje pompoenblokjes uit de diepvries (ongeveer 300 g)

1 stevige prei, gekuist, goed gespoeld en in ringen

250 g gemengde soepgroenten

1 kleine courgette, in blokjes

1 grote zoete aardappel, geschild en in blokjes

1 dikke ui, geschild en grof gesneden

1 hammetje met been

peper en zout

een kruidentuiltje uit de tuin (laurier, tijm, rozemarijn en salie)

2 el uienpoeder

het groen van Paksoi in reepjes voor de afwerking

zwarte sesamzaadjes voor de afwerking

4 el olijfolie

 

Voorbereiding: 15 minuten

Suddertijd en afwerking: 120 minuten

 

  • Verwarm de olijfolie in een ruime pot en stoof de ui aan tot hij glazig is.
  • Voeg de andere groenten en stoof ze even mee.
  • Kruid met het uienpoeder, peper en zout.
  • Doe het kruidentuiltje in de pot en leg het hammetje op de groenten.
  • Voeg water toe, tot het hammetje helemaal onder water zit.
  • Dek de pan af en breng aan de kook.
  • Als de soep kookt, zet je het vuur zachter. Zet je deksel een klein beetje van de pot. Laat de soep nu zeker een uur zacht pruttelen. Het hammetje moet heel goed gaar zijn. Pas dan krijg je heel zacht vlees.
  • Na een uur, haal je het kruidentuiltje en het hammetje uit de soep.
  • Mix de soep en kruid extra af met peper en zout naar smaak.
  • Leg het hammetje nu nog een half uur in de gemixte soep. Dek de pot af en zet het vuur uit. Het hammetje wordt nog zachter door het in de warme soep te laten liggen.
  • Haal het hammetje eruit en snij al het vlees van het bot. Verwijder het vet.
  • Doe de stukjes vlees in de soep.
  • Verdeel de soep in kommen en werk af met paksoi en zwarte sesamzaadjes.

Kacheltje, dekentje, kom soep en genieten maar!

 

Maak deze soep de dag van tevoren. De dag erna smaakt ze nog beter.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.