Eier-rijstkoekjes

Restjes verwerken is meestal één van mijn zondagse kooktaken. Op zondag de koelkast leegmaken en creatief aan de slag gaan met wat er nog te vinden is aan lekkers. En, oh ja, meestal is dat heel wat.

En als alles op is, dan kan ik op maandag weer nieuwe boodschappen doen.

Vandaag verwerk ik een restje risottorijst. Ideaal om koekjes van te maken.

Je kan ze warm eten, maar evengoed koud meenemen in de lunchbox.

Serveer er een gemengde groentesalade bij en een beetje chilisaus.

Recept: Eier-rijstkoekjes

Ingrediënten voor 18 koekjes:

 

200 g risottorijst

een beetje zout

4 lente-uitjes, gekuist en heel fijn gesneden

1 dikke teen look, geschild en geperst

1 kl gemalen chilivlokken

160 g fijne doperwtjes (diepvries)

4 eieren, losgeklopt

2 el sojasaus

een handvol gehakte korianderblaadjes (bladpeterselie mag ook)

panko (grof Japans paneermeel)

2 el sesamolie

arachideolie om in te bakken

 

Voorbereiding: 30 minuten

Koeltijd: 30 minuten

Baktijd: 10 minuten

 

De dag voordien:

  • Kook de risottorijst in 700 ml licht gezouten water gedurende 10 minuten met het deksel half op de pan. Zet dan het vuur uit, sluit de pan volledig en laat nog 10 minuten staan zodat de rijst helemaal gaar wordt.

Zet de rijst koel weg tot de dag erna.

De dag zelf:

  • Verwarm de sesamolie in een pan en stoof de lente-ui samen met de look en de chilivlokken een minuutje aan.
  • Voeg de afgekoelde rijst en de erwtjes toe en meng alles goed door elkaar.
  • Zet het vuur heel laag.
  • Doe de losgeklopte eieren in de pan en meng door het rijstmengsel. Op het moment dat de eieren op de bodem beginnen te stollen, voeg je de sojasaus toe, haal de pan van het vuur en meng alles nog eens goed door elkaar.
  • Meng de koriander erdoor.
  • Neem een bakplaat en doe het rijstmengsel hierop. Strijk het wat open zodat het goed kan afkoelen.
  • Laat zo een half uurtje staan.
  • Doe wat panko op een bord.
  • Bevochtig je handen met koud water en maak 18 burgertjes van het afgekoelde rijstmengsel.
  • Duw de burgertjes aan beide zijden in de panko.
  • Verwarm wat arachideolie en bak de koekjes in porties goudbruin aan elke kant.

Hou je niet van erwten, vervang ze dan door bijvoorbeeld heel fijn gesneden rode paprika.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.