Zelf een rollade maken vraagt eigenlijk niet zoveel werk en is niet zo ingewikkeld.
Zorg wel dat je vulling mooi homogeen gekneed is zodat ze niet gaat barsten. Maak ze niet te nat en ook niet te droog. Ze moet gewoon mooi samen blijven zoals bij een gehaktbroodje.
De kalkoenlapjes kan je zelf plat slaan of je kan aan je slager vragen om ze zo dun mogelijk af te snijden.
Recept: Oosters gevulde kalkoenrollade met pittige saus en gewokte groenten
Ingrediënten voor 6 à 8 personen:
Voor de rollade:
4 grote dunne kalkoenlapjes (samen 600 à 700 g), van max 0.5 cm dikte
350 g gevogeltegehakt
75 g gekookte basmatirijst (hiervoor kook je ongeveer 30 à 40 g), goed afgekoeld
2 el kruidenmengeling gember-orange-curry (te verkrijgen bij pit en pit)
50 g gebakken uitjes
1 rode zoete puntpaprika, ontpit en in hele kleine blokjes gesneden
1 klein sjalotje, geschild en fijn gesnipperd
arachideolie
Voor de saus:
2 el kokosolie
1 el bloem
1/2 el kruidenmengeling gember-orange-curry
250 ml kippenbouillon (mag van een blokje)
100 ml kookroom
eventueel peper en zout
De groenten:
4 wortels van een bos, geschild en gesneden
3 verschillende paprika’s, geschild en in reepjes
1 middelgrote courgette, ontpit en in blokjes
1 dikke prei, gekuist en gespoeld, groen eraf en in ringen van 1 cm dikte
1 blikje bamboescheuten, goed uitgelekt
125 g sojascheuten
enkele lente-uitjes, gekuiste en gesnipperd voor de afwerking
gebakken uitjes voor de afwerking
2 teentjes look, geschild en geperst
korianderpoeder
wokolie
Voorbereiding: 1 uur
Oventijd: 30 à 35 minuten (ondertussen bereid je de saus en de groenten)
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Begin met de rollade.
- Leg 3 grote repen aluminiumfolie onder elkaar , de lange kant naar je toe. Laat ze een beetje overlappen.
- Wrijf in met een klein beetje arachideolie.
- Leg de dunne of platgeslagen kalkoenlapjes naast elkaar. Laat ze een klein beetje overlappen. De smalste kant wijst naar je toe.
- Maak de vulling. Meng het gehakt met 3/4 van de rijst, de kruiden en de pinda’s. Kneed tot een homogeen geheel en maak er een worst van die even lang is dan de breedte van je kalkoenlapjes.
- Verdeel nu de overige rijst in het midden van de kalkoenlapjes en leg de gehaktworst hierop.
- Sla de kalkoenlapjes aan beide kanten over de vulling. Zorg dat de vulling helemaal is bedekt. Rol nu het aluminium rond de rollade en rol strak op. Sluit de zijkanten door het aluminium goed vast op te draaien.
- Wikkel nog een strook aluminium rond de rollade.
- Leg de rollade op een bakplaat en plaats in de warme oven voor 30 minuten.
- Ondertussen snij je alle groenten en maak je de saus.
- Smelt de kokosolie.
- Voeg de bloem en de kruiden toe en meng goed tot een roux.
- Voeg de kippenbouillon toe en laat de saus op middelhoog vuur indikken.
- Voeg de room toe en laat goed doorwarmen.
- kruid eventueel extra bij met peper en zout.
- Haal de kalkoenrollade uit de oven en open de folie. Laat de rollade wel op de folie liggen. Plaats de schaal n u opnieuw in de oven voor ongeveer 20 à 25 minuten. Nu kan de rollade kleuren.
- Verwarm een scheutje wokolie in je wokpan en voeg de geperste look toe. Zorg dat hij niet aanbakt want dan gaat hij bitter smaken.
- Voeg de wortelen toe en roerbak 2 minuten.
- Voeg dan de paprika’s toe en bak weer een paar minuten.
- Dan volgt de courgette en de prei.
- Als laatste voeg je de bamboescheuten en de sojascheuten toe.
- Schud alles goed door elkaar en kruid met peper en zout en korianderpoeder.
- Werk af met de lente-ui.
- Nu volgt de afwerking.
- Haal de rollade uit de oven en snij in mooi plakken.
- Verdeel de plakken over de borden en geef er groenten en saus bij.
- Werk af met extra lente-ui en gebakken uitjes.
Serveer er een wijn bij die een fijne citrussmaak heeft. Citrus past perfect bij dit Oosterse gerecht.
Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!