Gepofte en gevulde zoete aardappelen

Sinds wij enkele jaren geleden de zoete aardappel ontdekten, zijn hier al heel wat gerechtjes met het oranje lekkers op ons bord verschenen. Ja ik heb een voorkeur voor de oranje variant. De witte smaakt me net iets te flauw en natuurlijk oogt oranje veel mooier op je bord dan wit -behalve als het asperges zijn, die horen wit te zijn!

Vandaag maak ik voor jullie gepofte en gevulde zoete aardappelen. Een eenvoudig recept waarop je eindeloos kan variëren.

Liever geen spinazie, maar prei? Kan perfect.

Liever geen kikkererwten maar champignons? Doen!

Recept: Gepofte en gevulde zoete aardappelen

 

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

 

6 stevige zoete aardappelen

300 g kikkererwten uit blik, afgegoten, gespoeld en uitgelekt

een klontje boter

olijfolie

2 sjalotjes, geschild en gesnipperd

1 dikke teen look, geschild en geperst

200 g jonge bladspinazie, goed gespoeld en in repen gesneden

150 g roomkaas, type Philadelphia

125 g zure room (een klein potje)

100 g geraspte pittige kaas (ik koos voor belegen)

peper en zout

1 el korianderpoeder

1 el paprikapoeder

een beetje basilicum voor de afwerking

 

Voorbereiding: 45 à 60 minuten

Bereiding: 25 minuten

 

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hete lucht).
  • Schrob de aardappels proper in koud water.
  • Bekleed een ovenplaat met bakpapier en leg de aardappels erop.
  • Laat ze 45 à 60 minuten garen in de warme oven. Als je ze goed kan inprikken met een scherp mesje zijn ze gaar.

 

  • Terwijl de aardappels in de oven zitten, maak je de vulling.
  • Smelt de boter en stoof de sjalot met de look glazig.
  • Voeg de roomkaas, zure room en kikkererwten toe.
  • Kruid met peper en zout, korianderpoeder en paprikapoeder.
  • Meng de spinazie erdoor tot hij geslonken is.
  • Zet even opzij.

  • Haal nu de aardappels uit de oven en laat even afkoelen.
  • Snij ze in de lengte in 2 gelijke helften.
  • Met behulp van een parisiennelepel (om bolletjes te maken) haal je het meeste van de zoete aardappel eruit. Laat een randje zitten langs de schil. Zo heb je minder kans dat de schil scheurt.
  • Pureer wat je uit de aardappels haalde en voeg dit toe aan de rest van de vulling. Meng alles goed door elkaar en proef. Kruid eventueel extra bij met peper en zout.
  • Strijk nu met een borsteltje de schillen in met een beetje olijfolie en leg ze opnieuw op de bakplaat.
  • Zet ze nog 5 minuten in de warme oven opdat ze wat krokant kunnen worden.
  • Haal opnieuw uit de oven en doe nu de vulling in de schillen.

  • Strooi de geraspte kaas over de vulling en plaats de plaat nu 10 à 15 minuten in de warme oven tot de kaas mooi gesmolten en krokant is.

  • Haal uit de oven en werk af met basilicum.

Serveer met een salade naar keuze.

Je kan dit serveren als voorgerecht. Geef aan elk een half aardappel op een bedje van fijne rauwkost.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.