Geroosterde en gevulde butternutpompoen

Ik had wel al wat voorbeelden van gevulde pompoen zien voorbij komen, maar altijd dacht ik dat het hopen werk was. Ik begon er dus niet aan. Tot de dag dat ik wel een heel schattig pompoentje liggen had dat te klein was voor de soep die ik wou maken en te weinig om voor 4 in stukjes te grillen.  Die dag waren we ook maar met ons 2, ideaal dus om iets nieuws uit te testen.

Recept: Geroosterde en gevulde butternutpompoen

Ingrediënten voor 2 personen:

 

1 kleine butternutpompoen

200 g gekookte aardappelen (restje van de dag ervoor) in blokjes gesneden

1 dikke wortel

2 kleine sjalotjes

olijfolie

peper en zout

1/2 el korianderpoeder

1/2 el currypoeder

1 kl lookpoeder

200 g tofu natuur

een handje gehakte peterselie

een handje gehakte walnoten

50 g geraspte Parmezaanse kaas (kies hele oude, die is veilig voor mensen met een lactose-intolerantie)

 

Klaar in een uur.

 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Halveer de pompoen van boven naar beneden en verwijder de draden en de pitten. Dit gaat heel makkelijk met een lepel.
  • Haal nu met een parisiennelepel (zo’n bolletjeslepel) zoveel mogelijk vruchtvlees uit de pompoenhelften en snij deze bolletjes nog eens in 2. Hou ze apart.
  • Leg de pompoenhelften in een ovenschaal en druppel er wat olie in en kruid met peper en zout.
  • Plaats de pompoen ongeveer een half uurtje in de warme oven tot hij bijna helemaal gaar is. Na 20 minuten check je eens. Er mag nog een klein beetje stevigheid aan zijn.
  • Schil ondertussen de sjalot en de wortel en snij alles in kleine blokjes.
  • Haal de tofu uit het vocht en dep heel goed droog. Snij in reepjes.
  • Verwarm nu een scheutje olijfolie in een pan en stoof de sjalot tot hij glazig is.
  • Voeg de pompoen en de wortel toe en stoof enkele minuten mee.
  • Voeg het korianderpoeder en het currypoeder toe samen met het lookpoeder.
  • Meng goed en voeg een klein beetje water toe. Dek de pan af en laat de groenten beetgaar worden. Het water is nu helemaal verdampt.
  • Kruid met peper en zout en meng de aardappelblokjes en de tofu erdoor.
  • Zet het vuur af. Voeg de helft van de peterselie en de noten toe.
  • Haal de pompoenhelften uit de oven en vul ze met het groentemengsel.
  • Plaats de gevulde pompoenhelften nu opnieuw een tiental minuten in de oven tot alles goed gaar is.
  • Haal de schaal uit de oven en verdeel de geraspte kaas over de groenten. Plaats nu nog even in de oven tot de kaas een mooi korstje vormt.
  • Haal de pompoen uit de oven en leg op elk bord een helft. Werk af met de overgebleven peterselie en noten.

Een feestelijk vegetarisch gerechtje voor speciale dagen.

 

Vervang de aardappel eens door zoete aardappel of knolselder, dan heb je weer een ander smaakje in je gerecht.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.