Glutenvrij brood

Onze jongste krijgt steeds meer last van gewoon brood. Constant moe, geen energie, krampen, opgeblazen gevoel, stoelgang niet OK, tintelende vingers, wazig in het hoofd,…

Bloedonderzoeken toonden niks aan. De klachten bleven echter.

Ten rade dus bij ervaringsdeskundigen alvorens de medische wereld op onze jongste los te laten. Glutenintolerantie? Elimineren en uittesten dus.

Gewoon brood weg laten, opletten met toevoegingen,… testen en uittesten en opnieuw testen en blij zijn, maar 2 dagen later weer niks. We geven de moed niet op.

Met dit brood scoorde ik. Een goeie vervanger gevonden voor klassiek tarwebrood. Meisje blij, mama blij!

Recept: Glutenvrij brood

Ingrediënten voor 1 groot brood:

 

300 g tapiocameel

195 g glutenvrij havermeel (kan je zelf malen van glutenvrije haver als je het niet te koop vindt)

4 el gebroken lijnzaad

4 + 3 el quinoavlokken

2 tl grof zeezout

1 zakje van 7 g instantgist

375 ml lauw water

2 eieren L, losgeklopt

2 el milde olijfolie + extra voor de vorm

2 el agavesiroop (ongeveer 30 g)

1/2 tl appelazijn

 

Voorbereiding: 10 minuten

Rijstijd: 1 uur

Baktijd: 40 à 50 minuten

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hete lucht).
  • Meng de 2 soorten meel met het zout, de instantgist, het lijnzaad en 4 el quinoavlokken.
  • Voeg de agavesiroop, de eieren en de olijfolie toe.
  • Doe het water erbij en meng alles tot een dik muffinbeslag.
  • Vet een lange bakvorm in met een beetje olie en doe het deeg in de vorm.
  • Strooi de rest van de quinoavlokken over het deeg.
  • Dek de vorm af met een propere keukenhanddoek en laat zo een uur staan op een warme, tochtvrije plaats. Het deeg gaat nu rijzen. Het zal ongeveer de helft omhoog komen.
  • Na een uur zet je de vorm in de warme oven en bak je het brood 40 à 50 minuten.
  • Na 40 minuten prik je eens in het brood. Als de prikker er droog uitkomt, dan is het brood gaar. Is de prikker nog kleverig dan laat je het brood nog in de oven.
  • Haal het brood uit de oven en ontvorm op een rooster. Als je op de onderkant van het brood klopt, moet het hol klinken.
  • Laat het brood nu volledig afkoelen voor je het snijdt.

Snij het brood in plakken en verdeel in diepvrieszakjes. Verpak per dag een aantal sneden. Heb je ze nodig, haal ze de avond van tevoren uit. Zo heb je ’s morgens vers brood. Sneller honger? Steek het bevroren brood dan in de toaster.

 

Lieve bakgroetjes van Katrijn!!!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie