Gnocchi met balsamico-rode bietjes, spekjes en geitenkaas

Vandaag post ik mijn 600ste bericht!!! Wat een feest, wat een feest.  Daar hoort natuurlijk een lekker receptje bij.

Gnocchi behoren absoluut tot mijn favoriete eten. Rode bietjes heb ik leren eten door de jaren heen. Ik vond ze vroeger steeds naar zand smaken, maar dat lag blijkbaar aan de foute manier van bereiden. Nu ik het onder de knie heb, eet ik ze regelmatig met plezier. Dat ze nog eens supergezond zijn, is lekker meegenomen. En wat past er beter bij rode bietjes dan spekjes en geitenkaas. Inderdaad…niks dus 😉

Rode bietjes eet je rauw of goed gegaard (geroosterd). Zijn ze niet echt gaar, dan gaan ze naar zand smaken en dat is dus niet lekker. Wil je ze gaar, geef ze dan even de tijd.

Rode bietjes zijn food voor sporters. Ze zitten boordevol magnesium en zijn dus goed voor zenuwstelsel en spieren.

Recept: Gnocchi met balsamico-rode bietjes, spekjes en geitenkaas

Ingrediënten voor 4 personen:

600 g rode biet, geschild en in blokjes van 1 cm

1/4 van een grote knolselder, geschild en in blokjes van 1 cm

1 middelgrote ui, geschild en gesnipperd

2 teentjes knoflook, geschild en fijn gehakt

250 ml groentebouillon (mag van een tabletje zijn) + eventueel wat extra

olijfolie

2 el gedroogde Provençaalse kruiden

peper en zout

3 el balsamicoazijn

250 g magere spekreepjes

8 plakjes zachte geitenkaas

gehakte walnoten voor de afwerking

gehakte peterselie voor de afwerking

800 g gnocchi

Voorbereiding: 20 minuten

Bereiding: 25 minuten

  • Verwarm een goede scheut olijfolie in een ruime hapjespan.
  • Stoof de ui samen met de look even aan.
  • Voeg de rode bietenblokjes en de knolselderblokjes toe en stoof enkele minuutjes mee aan.
  • Blus nu de groenten met de balsamicoazijn. Laat even inkoken en voeg dan de groentebouillon toe samen met de Provençaalse kruiden.
  • Dek de pan af en laat op een zacht vuurtje ongeveer 20 minuten pruttelen tot de bietjes gaar zijn. Voeg eventueel extra bouillon toe indien alle vocht is verdampt.
  • Ondertussen verwarm je in een andere ruime pan een beetje olijfolie.
  • Bak de gnocchi’s op een zacht vuurtje goudbruin en gaar. Laat ze echt niet achter op een hoog vuur. Dan branden ze aan en zijn ze binnenin niet gaar. Gnocchi’s zijn gaar als je ze kan indrukken. Laat ze ook niet te ver garen, want dan worden ze papperig.
  • Bak de spekjes krokant in een droge pan. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Haal de groenten van het vuur en proef. Kruid eventueel extra bij met peper en zout.
  • Verdeel de gnocchi over 4 borden en schep daarop de groenten.
  • Werk af met de plakjes geitenkaas.
  • Strooi de gehakte walnoten en de peterselie over het gerecht.

Vegetariërs in huis? Vervang de spekjes dan door kikkererwten. Giet ze af en bak ze in een beetje olijfolie. Kruid ze met gerookt paprikapoeder.

Serveer hierbij een heerlijk glaasje wijn en klink op nog heel veel lekkere receptjes!

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.