Griekse pasta-gehaktschotel

Laagjes en pasta, het hoeft niet altijd lasagne te zijn. Met macaroni of penne maak je ook prachtige schotels.

De Griekse smaak van dit gerecht komt van het beetje kaneel dat toegevoegd wordt aan het gehakt. Net als bij moussaka geeft kaneel dat heerlijke aroma tijdens het bakken.

Gebruik de groentjes die je graag eet om door het gehakt te mengen. Paprika’s, wortel, prei, selder, champignons….noem maar op, het kan allemaal gebruikt worden.

Gebruik de verse kruiden die je nog in je tuin vindt. Ze geven allemaal extra smaak aan je gerecht.

Recept: Griekse pasta-gehaktschotel

griekse-pastaschotel-4

Ingrediënten voor 4 personen:

 

400 g penne of korte macaroni

150 g geraspte Parmezaanse kaas

Voor de gehaktsaus

4 el olijfolie

500 g rundsgehakt

200 g wortel, in blokjes

200 g boontjes, gekuist en in stukjes

1 ui, geschild en gesnipperd

1 dikke teen look, geschild en gesnipperd

de naaldjes van een takje rozemarijn, fijngehakt

de blaadjes van 4 takjes oregano

1 tl kaneelpoeder

1 kl paprikapoeder

peper en zout

1 klein blikje tomatenpuree

1 blik tomatenstukjes

Voor de witte saus:

400 ml water

500 ml melk

1 groentebouillonblokje

60 g boter

60 g bloem

 

Voorbereiding: 30 minuten

Oventijd: 45 minuten

 

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verwarm de olijfolie in een ruime pan en bak het gehakt rul.
  • Voeg de ui, look, rozemarijn en oregano toe.
  • Voeg de tomatenpuree en de tomatenstukjes toe samen met de paprikapoeder en het kaneelpoeder.
  • Voeg de boontjes en de wortelblokjes toe.
  • Breng aan de kook en zet dan het vuur lager. Laat een kwartiertje pruttelen zonder deksel.
  • Kruid nog af met peper en zout.
  • Ondertussen kook je de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet opzij.
  • Maak de witte saus.
  • Smelt de boter en voeg de bloem toe. Meng tot een roux en laat de roux even drogen.
  • Voeg de melk en het water toe samen met het bouillonblokje.
  • Roer met een garde tot de saus begint te dikken. laat even doorkoken en zet dan je vuur uit.
  • Meng de helft van de kaas onder de pasta.
  • Vet een ovenschotel van ongeveer 20 X 30 cm in met een beetje olie en schep een laagje pasta op de bodem.
  • Schep hierop een derde van de witte saus, gevolgd door de helft van de gehaktsaus.
  • Hierop komt opnieuw pasta, een derde witte saus en de laatste gehaktsaus.
  • De laatste witte saus doe je bovenop het gehakt.
  • Werk af met de rest kaas.
  • Zet de schotel in de warme oven gedurende 45 minuten tot alles goed warm is en de bovenkant mooi gekleurd is.

griekse-pastaschotel-2

 

Als je deze schotel de dag van tevoren maakt, strooi er dan de kaas nog niet bovenop. Doe dit net voor het bakken.

Dit is het perfecte gerecht om veel mensen eten te geven.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie