Hartige rijsttaart met spinazie

Hartige rijsttaart? Bah, was mijn eerste idee. Bij rijsttaart denk ik onmiddellijk aan een heerlijk gebakje, krokant koekje, smeuïge zoete binnenkant, mooi geel van de saffraan. Mmmmmmm

Tot ik het recept beter ging lezen en bij mezelf dacht…zo slecht kan dat niet zijn en inderdaad wat een toppertje.

Maak de taart, eet ze warm of lauw als veggie hoofdgerecht of als bijgerecht bij een stukje zalm of kipfilet. Laat de taart volledig afkoelen en neem een punt mee in de lunchbox.  Je collega’s zullen jaloers zijn 😉 .

Weet je wat leuk is aan dit gerecht? Restje spinazie in de vriezer, overschot risottorijst, nog een stuk Parmezaanse kaas in huis? Hup de taart in.

Recept: Hartige rijsttaart met spinazie

Ingrediënten voor 4 à 8 personen (afhankelijk van of je het alleen eet of als bijgerecht):

 

200 g diepvries bladspinazie, ontdooid en goed uitgelekt (een extra duwtje geven helpt ook)

320 g risottorijst

1 middelgrote ui, geschild en gesnipperd

50 g Alpro sojaboter

100 ml droge witte wijn

1 liter groentebouillon (glutenvrij indien nodig)

100 g geraspte Parmezaanse kaas

4 eieren, losgeklopt

3 el paneermeel (glutenvrij indien nodig)

olijfolie

peper en zout

 

Voorbereiding: 30 minuten

Baktijd: 30 minuten

  • Verwarm de helft van de boter in een stevige pan of pot en stoof de ui glazig.
  • Voeg de rijst toe en meng goed door de vetstof tot ieder korreltje bedekt is.
  • Zet de pan op middelhoog vuur en voeg de witte wijn toe. Roer om, tot de wijn is opgenomen door de rijst.
  • Voeg dan de helft van de groentebouillon toe.
  • Laat zachtjes pruttelen en roer af en toe om.
  • Voeg extra bouillon toe als al het vocht bijna is opgenomen.
  • Kook de rijst beetgaar, roer er de rest van de boter door en zet even apart.
  • Meng de goed uitgelekte spinazie en de kaas door de eieren. Kruid met peper en zout.
  • Meng de rijst nu door het eimengsel.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een ronde springvorm van 24 of 26 cm doorsnede in met olijfolie en doe het rijstbeslag in de vorm.
  • Plaats de taart in de warme oven en bak ze gedurende een half uurtje. Wanneer je erin prikt moet de prikker er proper uitkomen. Is dat niet het geval, laat de taart dan nog even rusten in een uitgeschakeld en gesloten oven. Zo maak je gebruik van je restwarmte en gaart de taart nog een beetje verder.
  • Haal de taart uit de oven en laat ze even rusten voor je de ring van de springvorm verwijderd.
  • Verdeel de taart in punten.

Geef je de taart als veggie hoofdgerecht, serveer er dan een gemengde salade bij.

Je kan de taart ook afwerken met gehakte walnoten.

Ik serveerde er een stukje gegrilde zalm bij.

 

Hartige rijsttaart, superlekker dus 😉

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.