Haver-notencrumble met appels en peren

En dan tik je het op de kop. Jaja, hét kookboek van het jaar! En dan nog eentje waarvoor ik zelf recepten heb uitgetest samen met nog andere kookliefhebbers. Zo trots ben je als je je eigen naam in het lijstje ziet staan!

Een warm boek, vol liefde en lekker eten. Een gezellig boek dat wanneer je het opent spontaan gaat ruiken naar al het lekkers dat erin staat. Een boek vol comfort, knusheid en heerlijk bij elkaar zijn…aan tafel.

Het boek is er ééntje van Dorien Knockaert, een dame met een hart voor lekker, zonder poespas en vooral plantaardig en bewust. Thuiskomen, de magie van doordeweeks koken. Haal het in huis!

Ik maakte al meerdere recepten uit het boek, telkens in mijn eigen versie, maar gebaseerd op de tips en tricks van Dorien. Ook vandaag geef ik jullie een heerlijk gerechtje mee. De geur van appels en peren in je huis, maakt je helemaal rustig.

Haver-notencrumble met appels en peren

Ingrediënten voor 14-tal repen:

 

3 hele grote jonagold-appels

3 stevige conférence-peren (beetje sappig al)

170 g bruine suiker

130 g speltmeel

70 g amandelmeel

een snuifje zout

140 g havervlokken

5 el gebroken lijnzaad

een handvol gepelde amandelen, grof gehakt

8 kleine klontjes boter + 140 g boter + extra om in te vetten

een snuif koekkruiden of kaneelpoeder

 

Voorbereiding: 60 minuten

Baktijd: 50 minuten

Koeltijd: een paar uur

 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Begin met het fruit. Snij elk stuk fruit in 4 en verwijder het klokhuis. Je hoeft het fruit niet te schillen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het fruit hierop. Leg de 8 kleine klontjes boter op het fruit en zet de schaal in de warme oven.
  • Laat het fruit in ongeveer 45 minuten garen en karamelliseren.

  • Ondertussen maak je de crumble klaar.
  • Meng het speltmeel met het amandelmeel, het zout, de havervlokken, de bruine suiker, het lijnzaad en de koekkruiden/kaneel.
  • Verdeel de 140 g boter in blokjes en kneed met je handen de boter door de droge massa tot een kruimelig deeg.
  • Boter een ovenschaal van ongeveer 29 op 22 cm in. Bekleed met een stuk bakpapier. Laat het papier een beetje over de randen hangen. Zo kan je straks de crumble makkelijk uit de schaal heffen. Boter het papier nu ook een beetje in.
  • Verdeel de helft van de crumble op de bodem van je schaal en druk goed aan.
  • Strooi de gehakte amandelen over de crumble.
  • Het fruit is ondertussen klaar. Doe het in een kom en pureer tot een dikke massa. Er mogen nog kleine stukjes in blijven. Je zal ervan versteld staan hoe zoet deze puree is.
  • Verdeel de fruitpuree over de crumble. Misschien heb je nog een beetje over. Dat snoep je dan maar lekker zo op 😉 .
  • Strooi nu de rest van de crumble over de fruitpuree en druk een beetje aan.
  • Zet de schaal nu in de warme oven voor ongeveer 50 minuten tot de crumble mooi goudbruin is.
  • De crumble voelt dan nog zacht aan, nog niet klaar om te snijden. Hij stijft verder op bij het afkoelen.
  • Haal de crumble uit de oven en laat volledig afkoelen voor je hem in repen verdeelt.

Een zalig tussendoortje, een zonde bij het ontbijt, een laatste snoepje voor het slapen gaan…het kan allemaal!

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn en bedankt Dorien!!!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.