Herfstburgers met pompoen, quinoa en hazelnoten

Gisteren aten we een sausje met pompoen. Met de rest van onze pompoen gaan we vandaag veggieburgers  maken. Eigenlijk komt de eer onze jongste toe, want zij ging aan de slag met dit recept.

Veggieburgers zijn vaak niet zo makkelijk in de omgang. Ze laten zich makkelijk maken, maar bij het bakken vallen ze vaak wat uit elkaar en krijg je dus nooit dat echte burgereffect. Alhoewel…ik denk dat we vandaag dicht in de buurt komen.

Recept: Herfstburgers met pompoen, quinoa en hazelnoten

Ingrediënten voor 4 grote of 8 kleine burgers:

 

150 g butternutpompoen, in kleine stukjes

100 g quinoa

50 g hazelnoten, fijn gehakt

25 g geraspte pittige kaas

peper en zout

10 kleine blaadjes salie, fijn gehakt

1 grote sjalot, geschild en fijn gesnipperd

250 ml water

3 + 1 el roggemeel (mag ook gewone bloem zijn)

olijfolie

een beetje hazelnootolie

 

Voorbereiding: 20 minuten

Baktijd: 5 minuten

 

  • Verwarm een klein beetje olijfolie in een anti-kleefpan en stoof de sjalot glazig.
  • Voeg de pompoenstukjes toe en stoof even mee.
  • Doe de quinoa, 4/5 van de hazelnoten en de salie erbij en meng alles goed door elkaar.
  • Kruid met peper en zout.
  • Blus met het water, zet het vuur lager en laat zachtjes pruttelen tot de quinoa helemaal gaar is en al het vocht is opgenomen. Indien nodig voeg je nog een klein beetje vocht toe.
  • Proef en kruid eventueel nog wat bij.
  • Als alles gaar is, zet je het vuur uit en meng je er de kaas en 3 el meel door. Je krijgt nu een vastere massa.
  • Laat je burgerdeeg nu afkoelen tot je het makkelijk kan vast nemen.
  • Verdeel het mengsel in 4 of 8 gelijke delen en vorm er burgers van.

  • Meng het overige meel met de rest van de nootjes en wentel elke burger hierdoor.
  • Verwarm olijfolie in een pan en bak de burgers een paar minuten aan elke kant. Zet je vuur niet te hard!
  • Druppel een beetje hazelnootolie over de burgers.

Serveer ze met een salade naar keuze of tussen een broodje. Bij geroosterde groenten zijn ze ook heerlijk.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.