Homemade kippenburgertjes met een krokant korstje (gluten-lactose- en eivrij)

Omdat onze jongste en ik gevoelig zijn aan een reeks voedingsmiddelen moeten we vaak op zoek naar ideetjes om iets wat we vroeger aten veilig te maken.

Gelukkig kennen we heel wat goeie winkeliers met goede producten waarmee we veilig aan de slag kunnen.

Het kippengehakt bijvoorbeeld haal ik van een biologische hoeveslagerij bij ons in de buurt. Het is glutenvrij en lactosevrij en niet gekruid met van alles en nog wat. Ik kan dus van een basis vertrekken en er mijn eigen touch aan geven.

Deze heerlijke burgertjes maak je het beste in een grote hoeveelheid zodat je een deel kan invriezen. Leg bakpapier tussen 2 burgers in, zo kan je veel makkelijker uithalen wat je precies nodig hebt.

Recept: Homemade kippenburgertjes met een krokant korstje

Ingrediënten voor 10 burgers:

 

600 g puur kippengehakt

1 kleine courgette

peper en zout

4 el Provençaalse kruiden

2 el glutenvrije kippenkruiden

glutenvrije havervlokken

glutenvrije gemengde granenvlokken (quinoa, boekweit,rijst,….)

olijfolie om in te bakken

 

Voorbereiding: 20 minuten

Koeltijd: een uurtje

Bereiding: 15 minuten

  • Spoel de courgette en rasp hem met een grove rasp boven een zeef. Duw het overtollige vocht er wat uit.
  • Meng het gehakt met de kippenkruiden, Provençaalse kruiden en de geraspte courgette. Kruid met peper en zout. Kneed alles goed door elkaar.
  • Voeg nu zoveel havervlokken toe tot je een samenhangende massa krijgt. Het mag ook niet te korrelig en te droog worden. Bij mij waren het ongeveer 10 el.
  • Kneed alles nog eens goed door.
  • Maak nu 10 ballen van het gehakt en duw ze dan platter tot een burger.
  • Giet wat gemengde granenvlokken op een bord en duw de burgertjes aan alle kanten in de vlokken.
  • Leg de burgers op een met bakpapier bekleed bord en zet ze een uurtje koel weg zodat ze wat kunnen opstijven.
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Verwarm olijfolie in een pan en bak de burgers aan beide zijden mooi goudbruin.
  • Leg ze op een ovenschaal en laat ze verder garen in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 10 minuten. Wanneer je ze te lang in de pan bakt, worden de granenvlokken veel te bruin.

Ik serveerde een pasta-groentepannetje bij de burgers, maar een klassieke aardappel of een rijstgerecht kan zeker ook.

Geen liefhebber van courgette, vervang de courgetterasp dan eens door geraspte wortel.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.