Indische veggieburger van zoete aardappel met kerrie

Steeds meer eten we in ons gezin vegetarisch en zelfs regelmatig vegan. Het is een leuke uitdaging om de idee te doorbreken dat veggie en vegan saai is. Het is veel meer dan wat bladgroenten op een bord of wat peulvruchten in een kom.

Er bestaan zoveel heerlijke combinaties. Het aanbod is net als in de klassieke keuken onuitputtelijk.

Het voorbije jaar heb ik al heel wat verschillende burgers uitgetest. De ene van structuur en mondgevoel al beter dan de andere. Diegene die ik hier post zijn natuurlijk met glans geslaagd. Een trouw testpanel – deze keer maakte ik er zelf deel van uit- gaf steeds zijn zege tot publiceren 😉 .

Het receptje van vandaag werd voor jullie met veel liefde bereid door onze oudste.

Maak de burgers het beste enkele uren van tevoren. Zo kunnen ze goed afkoelen en zullen ze steviger zijn om te bakken.

Recept: Indische veggieburger van zoete aardappel met kerrie

Ingrediënten voor 4 personen:

 

Voor de burgers:

75 g bulgur, bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking

400 g zoete aardappels, in blokjes (geschild afwegen)

1 kleine ui, geschild en heel fijn gesnipperd

1 teentje look, geschild en geperst

1 el kerriepoeder

75 g witte amandelen, fijn gehakt

2 el korianderblaadjes, fijn gehakt

1 ei, losgeklopt

6 el amandelmeel

1 kl olijfolie

peper en zout

Voor de afwerking:

4 broodjes naar keuze (geen zoete natuurlijk, wij gingen voor spelt. Kleine naanbroodjes zijn ook heel geschikt, maar specialer van smaak door het komijnzaad. Niet ieders favoriet.)

sla, tomatenplakjes, komkommerplakjes, augurk in plakjes,….voor ertussen

mangochtuney (in elke grote supermarkt)

olijfolie om te bakken

Voor het sausje:

het sap van een halve limoen

6 el volle ongezoet yoghurt

peper en zout

enkele muntblaadjes fijn gehakt

1 tl kerriepoeder

 

Voorbereiding: 40 minuten

Bereiding en baktijd: 15 minuten

 

  • Kook of stoom de aardappelblokjes gaar in ongeveer 10 minuten. Giet ze af en laat ze goed uitlekken en uitdampen. Pureer ze met een stamper en laat afkoelen.
  • Laat de bereide bulgur goed uitlekken in een zeef. Laat goed afkoelen.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en stoof de ui samen met de look en de kerriepoeder glazig. Laat afkoelen.
  • Meng nu de afgekoelde puree met de afgekoelde bulgur, het uimengsel, het amandelmeel, de gehakte korianderblaadjes, de gehakte amandelen, peper en zout en de helft van het ei. Proef en kruid eventueel extra bij.
  • Maak met koude klamme handen 8 burgers van het mengsel en leg ze op een met bakpapier bekleedde schaal.

  • Zet de burgers nu koel weg, tot je ze gaat bakken. Je kan ze ook perfect invriezen als je ze niet onmiddellijk gebruikt.
  • Maak het sausje om bij de burger te serveren.
  • Meng de yoghurt met het limoensap. Kruid met peper en zout en het kerriepoeder en voeg de gehakte munt toe. Zet fris weg tot gebruik.
  • Snij de broodjes doormidden en strijk de snijvlakken dun in met een beetje mangochutney. Leg op elk bord de onderzijde van het broodje klaar.
  • Beleg al met de groentjes die je onderaan wil hebben. Zo moet je straks enkel de gebakken burger er nog op leggen en verder afwerken. Garantie voor een warme burger voor iedereen.
  • Verwarm nu wat olijfolie in een pan en bak de burgers aan beide zijden goudbruin. Zet je vuur niet te hoog. Burgers bakken beter iets langzamer, dan krijg je een mooier korstje.

  • Leg op elk broodje een burger en de andere ernaast.
  • Werk verder af met groentjes naar keuze en sluit met het deksel van het broodje.
  • Geef er het frisse yoghurtsausje bij.

 

Als je al je ingrediënten vooraf goed klaarzet en je werkt stap voor stap dan heb je op het einde van de rit, de perfecte veggieburger.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.