Kalkoenfilet in de stoofpot

Kalkoengebraad of kalkoenfilet wordt meestal gebakken en dan in een braadslede de oven in gestuurd om verder te garen.

Vandaag dompel ik de kalkoen onder in mijn gietijzeren stoofpot.

Ik steek er heel veel smaken bij zodat het vlees heerlijk zacht en pittig wordt.

Recept: Kalkoenfilet in de stoofpot

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

 

een kalkoengebraad van 800 gram

kalkoenkruiden

2 sjalotten, geschild en gesnipperd

1 goudrenet, geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden

250 g champignons, gekuist en in 4 gesneden

3 stengels bleekselderij, gekuist en in stukjes

700 ml kippenbouillon

1 el currypoeder

1 el uienpoeder

1 laurierblaadje

2 klontjes boter

een beetje lightroom

 

Klaar in 50 à 60 minuten.

 

  • Wrijf de kalkoenfilet in met de kalkoenkruiden.
  • Smelt een klontje boter in de stoofpot en bak de filet aan alle kanten goudbruin. Haal uit de pot en leg even op een bord.
  • Smelt het 2de klontje boter en stoof de selder samen met de sjalot, appel en champignons even aan.
  • Schep het currypoeder en het uienpoeder over de groenten en bak even mee.
  • Blus de pan met warme kippenbouillon en leg het laurierblaadje erbij. Breng aan de kook. Zet het vuur lager en leg het vlees in de saus.
  • Duw het vlees een beetje onder en zet het deksel op de pot.
  • Laat op een zacht vuurtje ongeveer 30 à 35 minuten garen.
  • Schep regelmatig wat saus over het vlees.
  • Als het vlees gaar is, haal je het uit de saus en wikkel je het in aluminiumfolie.
  • Terwijl het vlees rust, werk je de saus af. Voeg een beetje lightroom toe aan de saus en laat een beetje inkoken. De saus mag een beetje indikken.
  • Snij het vlees in plakjes en leg de plakjes in de warme saus.
  • Verdeel het vlees en wat saus over de borden.

Serveer met frietjes, kroketjes of rijst en groenten naar keuze.

 

Door de appel toe te voegen aan de saus, krijg je een zoete toets tegenover het pittige van de curry.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.