Kikkererwtenkoekjes

Ik probeerde al meermaals falafels of kikkererwtenballetjes te maken en elke keer had ik zo iets van : mmm wel lekker, maar….er ontbreekt iets. Of ze waren iets te droog of net weer te nat, of er zat onvoldoende smaak in of ze proefden net te pittig.

Maar…vandaag heb ik het gevonden. Het ultieme recept. Althans, dat is mijn mening 😉 . Ik deed enkel een beetje teveel bloem aan de buitenkant. Niet dat ik ze nog proefde, maar je zag het nog een beetje. Volgende keer iets zuiniger dus.

Onze jongste heeft sinds kort een geweldig vegan kookboek in haar assortiment. Laat daar nu een geweldig recept in staan waarop ik me heb gebaseerd.

Ik maakte een soort kleine burgertjes, maar je kan net zo goed balletjes maken.

Het lijkt heel veel werk, maar dat is het echt waar niet.

Maak dit gerechtje klaar in het weekend en vries in in porties.

Recept: Kikkererwtenkoekjes

Ingrediënten om 8 koekjes of 16 balletjes te maken:

 

240 g gedroogde kikkererwten (een nacht laten weken in lauw water)

de blaadjes van 2 takje munt

de blaadjes van 4 takjes bladpeterselie

1 dikke of 2 kleine sjalotten, geschild en grof gesneden

peper en zout

15 g paneermeel

60 g + extra (niet teveel, ik was te gul) bloem

1 sneetje van een klein brood geweekt in ongezoete havermelk of sojamelk

1 kl korianderpoeder

 

Voorbereiding: de kikkererwten een nacht laten weken + 45 minuten + een uurtje koeltijd

Bereiding: 25 minuten

 

  • Begin met het koken van de kikkererwten. Doe de kikkererwten in licht gezouten water en breng aan de kook. Kook ze tot ze beetgaar zijn. Ze mogen niet zo zacht worden als uit een blik. Er mag nog wat bite aan zitten. Dit duurt wel een half uurtje. Giet af en doe 300 g kikkererwten in een mengkom. De rest hou je even opzij (zie tip).
  • Voeg de bloem, het paneermeel, de geweekte boterham, de sjalot, de kruiden en het korianderpoeder erbij.
  • Hak het mengsel nu fijn met behulp van een cutter of een blender of een stevige staafmixer. Ik gebruikte mijn oude moulinexcutter. Ik pureerde het mengsel in delen. Er mag nog wat structuur in het mengsel blijven.
  • Proef het mengsel en kruid met peper en zout naar smaak.
  • Indien je het mengsel iets te droog vindt, voeg dan nog een heel klein beetje havermelk toe. Gebruik echt niet teveel, want anders gaan de koekjes bij het bakken uit elkaar vallen.
  • Zet dit mengsel nu een uurtje in de koelkast.
  • Vorm nu 8 koekjes of 16 balletjes van het mengsel. Als je je handen een beetje bevochtigd met koud water gaat het beter. Je mag het mengsel goed bijeen duwen om mooie stevige koekjes te krijgen.
  • Doe een beetje bloem op een bord en wentel de koekjes in de bloem. De overtollige bloem schudt je er weer af.
  • Verwarm je frituurpan op 170°C en bak de koekjes mooi krokant. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.
  • Serveer ze met een dipsaus naar keuze of maak het sausje dat ik in de tip heb gezet.
  • Geef er een gemengde salade bij die je bestrooit met wat sesamzaad.

Op deze manier is het een perfecte lunch, maar je kan ze ook als hapje geven.

 

Tip 1: Van de rest van de kikkererwten maak je een knabbeltje. Doe een scheutje olijfolie bij de kikkererwten en kruid ze met een beetje peper en zout, wat korianderpoeder en een beetje gerookt paprikapoeder. Spreid ze uit op een vuurvaste schaal en zet ze in een warme oven van 180°C tot ze krokant zijn. Dat duurt ongeveer 20 minuten.

Tip 2: Meng 100 ml volle ongezoete yoghurt met 2 el tahin en 2 el hummus. Kruid met peper en zout en voeg ene beetje citroensap toe. Werk af met sesamzaad.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.