Kippendijfiletblokjes of tofublokjes in zoetzure saus

Je kent ze wel, de potjes kleverige zoetzure saus uit de supermarkt of de varkensblokjes in zoetzuur van bij de Chinees om de hoek. Het kleeft je mond aan elkaar van de overdreven zoete smaak met een scherp nasmaakje.

Het is nochtans heel eenvoudig om zelf dit heerlijke sausje te maken.

Het past zowel bij varkensvlees, kip als vleesvervangers zoals tofu of tempeh.

Recept: Kippendijfiletblokjes of tofublokjes in zoetzure saus

Ingrediënten voor 4 personen:

300 g kippendijfilet in blokjes

300 g tofu, goed uitgelekt en in blokjes gesneden

2 + 2 el maïzena

240 ml water

6 el donkere sojasaus

3 volle el tomatenketchup

2 el witte wijnazijn

een stukje gember van 2,5 cm, geschild en fijngehakt

een rode chilipeper, fijngehakt (wil je het minder heet, verwijder dan de pitjes)

1 grote of 2 kleine sjalotjes, geschild en fijn gesnipperd

arachide -of zonnebloemolie

4 lente-uitjes, gekuist en in ringetjes gesneden

Klaar in een half uurtje.

 

  • Begin met het sausje.
  • Verwarm een beetje olie in een pannetje en stoof de sjalot even aan. Zorg dat hij niet aanbakt.
  • Voeg de fijngehakte gember en rode chilipeper toe en bak alles een paar minuutjes mee met de sjalot op een zacht vuurtje.
  • Blus de pan met het water. Voeg ook de witte wijnazijn, de sojasaus en de ketchup toe. Zet je vuur nu hoger.
  • Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat zachtjes enkele minuten pruttelen.
  • Los ondertussen 2 el maïzena op in een scheutje water en voeg het toe aan de saus. De saus zal nu gaan indikken. Haal de pan van het vuur als de saus de gewenste dikte heeft.
  • Doe nu de kip en de tofu in 2 aparte kommetjes.
  • Voeg zowel bij de kip als de tofu 1 el maïzena toe en meng alles goed door elkaar zodat elk stukje bedekt is met een dun laagje maïzena.
  • Verwarm nu een beetje olie in 2 aparte pannen.
  • Voeg aan de ene pan de kip toe en aan de andere pan de tofu.
  • Bak nu alles onder voortdurend omscheppen goudbruin en krokant.
  • Doe nu zoveel saus bij de kip en de tofu als je zelf wil en meng alles door elkaar.
  • Warm nog even goed door.
  • Werk af met de lente-ui.

Serveer met basmatirijst of noedels en geef er gewokte groene groenten bij.

Zo eenvoudig kan het zijn om zelf een Chinees gerecht te maken.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.