Linzenburgers

Veel mensen trekken hun neus op voor linzen. Ik eerlijk gezegd vroeger ook, tot ik ze eens at in een Marokkaans stoofpotje. Toen dacht ik, mmmmm dit is lekker.

Ik begon er thuis ook mee te experimenteren en ik merkte al gauw dat er voor verschillende bereidingen telkens wel een gepaste soort linzen is.

Rode en bruine linzen gebruik je bijvoorbeeld het best in stoofpotjes of soepen omdat ze snel stuk koken.

Groene linzen en Puy-linzen zijn steviger en blijven ook na het koken heel. Leuk om te verwerken in salades of burgers waarin je nog wat structuur wil.

Maak je burgers de dag van tevoren als je kan en zet ze koel weg. Zo worden ze wat steviger en bakken ze makkelijker.

Je kan ze ook makkelijk invriezen. Leg er een laagje bakpapier tussen zodat ze niet aan elkaar gaan kleven. Het maakt het je makkelijker om de juiste hoeveelheid uit te halen achteraf.

Je kan de burgers tussen een broodje serveren, maar je kan ze net als ik geven bij gebakken aardappeltjes en een gemengd groentepotje.

Dank aan Made by Ellen. Ik baseerde mij op haar recept om er mijn versie van te maken. https://www.facebook.com/Madebyellen/

 

Recept: Linzenburgers

Ingrediënten voor 5 burgers:

 

160 g gedroogde groene linzen, goed gespoeld

2 kleine rode uien of 1 grote, geschild en fijn gesnipperd

250 g jonge bladspinazie, goed gespoeld en uitgelekt

2 teentjes look, geschild en fijn gehakt

1/2 rood chilipepertje, met pitjes erbij fijngehakt

2 el milde olijfolie + extra om te bakken

3 el pindakaas

2 el garam masala

1 el korianderpoeder

1 kl komijnpoeder

peper en zout

50 g paneermeel (meer indien mengsel nog wat te vochtig is)

 

Voorbereiding: 30 minuten

Baktijd: 2 à 3 minuten aan elke kant op een zacht vuur

  • Breng water aan de kook en voeg de linzen toe. Kook ze 3 minuten langer dan op de verpakking staat aangegeven. Zo zijn ze een beetje overgaar, maar goed om straks te vermengen. Giet ze af en spoel onder koud water. Laat goed uitlekken.
  • Verwarm 2 el olijfolie in een pan en stoof de ui samen met de chili en de look.
  • Zet het vuur zacht en voeg portie per portie de spinazie toe en laat slinken. Voeg zeker geen extra vocht toe, er zal sowieso vocht vrij komen van de spinazie. Laat de pan lang genoeg op het vuur tot het meeste vocht is verdampt.
  • Meng de groenten onder de linzen en breng op smaak met de garam masala, korianderpoeder en komijnpoeder.
  • Voeg de pindakaas toe en meng goed.
  • Voeg het paneermeel toe. Indien het mengsel nog te vochtig is voeg je wat extra toe. Gebruik ook niet te veel, want anders worden de burgers bij het bakken te droog. Het mengsel moet goed kleven, droger hoeft het niet.
  • Proef het mengsel en kruid bij met peper en zout naar smaak.
  • Bekleed een schaal met bakpapier (zo gaan de burgers niet aan het bord kleven).
  • Maak je handen een beetje nat en vorm 5 mooi burgers van het mengsel.
  • Leg ze op het bakpapier, dek de schaal af en zet koel weg tot je ze gaat bakken.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in de pan en bak de burgers mooi bruin aan beide kanten.

Dit is een schitterend veganistisch recept.

Maak balletjes van het mengsel in plaats van burgers en serveer ze als hapje met een currydip.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie