loempia’s uit de oven

Vroeger had ik altijd schrik om zelf aan loempia’s te beginnen. Maar eens ik het een keertje zelf had gedaan, bleek het een eitje te zijn.

Eens je de vouwtechniek in de vingers hebt, gaat het vlot.

Het maken van de vulling kost je een beetje tijd, maar het loont de moeite om er heel veel smaak in te steken en het snijwerk goed te verzorgen.

Serveer er een homemade currysausje bij en een smulfeest is gegarandeerd.

Maak de loempiaatjes de helft kleiner en je hebt een geweldig aperitiefhapje of voorgerecht.

Je kan de loempia’s perfect invriezen. Als je ze dan wil bakken hebben ze een half uurtje langer nodig. Beste is ze niet te ontdooien, want dan wordt het deeg papperig.

Maak 1 basis groentevulling en verdeel in gelijke delen.  Laat 1 deel veggie, neem 1 deel vlees en 1 deel vis. Reken ongeveer 150 g vlees of vis voor 8 grote of 16 kleine loempia’s.

Vandaag bak ik de loempia’s in de oven. Ik wil testen of ze ook lekker krokant zijn, net als uit de friteuse. En ja hoor….missie geslaagd. Ze worden wel niet zo egaal bruin, maar lekker en knapperig zijn ze zeker.

Voor grote loempia’s gebruik je 2 vellen deeg per stuk, bij kleintjes is 1 voldoende. Dit kan je dan dubbel vouwen.

 

Recept: Loempia’s uit de oven

Ingrediënten voor 18 grote of 36 kleine loempia’s:

 

36 loempiavellen (diepvries)

1 rode chilipeper, fijn gehakt (met of zonder pitjes naar smaak)

2 teentjes look, geschild en geperst

2 wortels, geschild en geraspt

1 rode zoete puntpaprika, ontpit en in dunne reepjes

1 gele paprika, ontpit en in dunne reepjes

1 stevige prei, goed gekuist en gespoeld en in hele dunne ringetjes

125 g peultjes, in fijne schuine stukken gesneden

125 g sojascheuten

150 g glasnoedels (niet te brede)

8 el sojasaus

2 el korianderpoeder

1/2 el currypoeder

peper en zout

150 g hamreepjes

150 g roze garnalen, in stukjes

150 g sojastukjes

1el groentebouillonpoeder

 

zonnebloemolie

 

Voorbereiding: 45 minuten

Oventijd: 18 minuten

 

  • Begin met al je groenten te snijden en zet ze opzij.
  • Gaar de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet ze af, spoel onder koud water en snijd ze in kleinere stukken.
  • Los 1 el groentebouillon op in 750 ml water en breng aan de kook. Doe de sojastukjes erbij en laat 10 minuten wellen. Giet af en zet opzij.

  • Verwarm nu een beetje zonnebloemolie in een ruime pan en stoof de look met de chili even aan.
  • Voeg dan de groenten, behalve de sojascheuten toe en stoof ze beetgaar op een laag vuur.
  • Kruid met currypoeder, korianderpoeder, peper en zout.
  • Voeg de sojasaus toe en meng alles goed door elkaar.
  • Meng nu de sojascheuten erdoor en haal van het vuur.
  • Meng nu de noedels door de vulling.
  • Proef nogmaals en kruid eventueel extra bij.
  • Verdeel de vulling in 3 gelijke delen.

 

  • Aan 1 deel voeg je de sojastukjes toe, aan het 2de de hamreepjes en aan het 3de de roze garnalen.
  • Laat de vulling volledig afkoelen. Zo heb je minder kans dat je deegvellen gaan scheuren.
  • Verwarm de oven voor op 220°C (hete lucht).

 

  • Leg nu 2 loempiavellen op elkaar en leg ze met een puntje naar je toe op je werkblad (ruitvorm).

  • Schep nu 1/6 van je vulling op 1/3 van de onderkant.

  • Vouw de onderste punt naar boven.

  • Sla nu de zijkanten naar binnen. Je krijgt nu precies een enveloppe.

  • Neem nu de gevulde kant strak vast en rol stevig naar boven tot je bij het einde bent.

  • Maak het bovenste puntje nat met een klein beetje lauw water en kleef de loempia dicht.
  • Leg de loempia op een plaat bekleed met bakpapier.

  • Ga nu op dezelfde manier te werk voor de rest van de vulling.
  • Hou de verschillende loempia’s uit elkaar.

 

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Strijk nu de loempia’s in met zonnebloemolie. Dit doe je met behulp van een borsteltje.
  • Leg de loempia’s op de plaat en plaats de plaat in de warme oven.
  • Zet je klokje op 10 minuten.
  • Draai de loempia’s om en bak ze nog 8 minuten aan de andere kant.

Serveer de loempia’s met een currysaus erbij en groentjes naar keuze. Rijst of noedels hoeft niet meer want die zitten al in de vulling.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.