Marokkaans kippenstoofpotje in de tajine met citroenrijst

Eten uit de tajine is hier bij ons een favorietje. Je kan er zoveel dingen in klaar maken.

1 ding is zeker, alles wat je erin klaar maakt wordt super zacht en heel smaakvol. Doordat de warme damp steeds weer condenseert, wordt je eten voortdurend vochtig gehouden. Hierdoor krijgt het minder kans om uit te drogen.

Vandaag dus een Marokkaans stoofpotje met de heerlijke smaak van Ras el Hanout. Deze kruidenmengeling zou iedereen standaard in huis moeten hebben. Het voegt zoveel smaak toe aan je gerechten.

Recept: Marokkaans kippenstoofpotje in de tajine

Ingrediënten voor 4 personen:

 

700 g kippendijfilets, in blokjes

6 stevige wortels (ongeveer 600 g), geschild en in plakjes van 0,5 cm gesneden

250 g tuinbonen (diepvries)

3 rode uien, geschild en in grove stukken gesneden

2 dikke tenen look, ongeschild en een beetje geplet (doe je door er met het vlakke deel van een groot mes even op te duwen)

2 el ras el hanout (let op gluten)

1 kl pittig paprikapoeder

0,5 à 1 kl cayennepeper (geen opgehoopte lepel)

750 ml warme kippenbouillon (mag van een blokje, let op gluten)

het sap van een halve citroen

de zeste van een volledige citroen

2 el maïzena opgelost in 50 ml water

2 el olijfolie

250 g bruine rijst

een handje gehakte bladpeterselie voor de afwerking

een handje gehakte muntblaadjes voor de afwerking

 

Klaar in 45 minuten.

 

  • Breng water aan de kook en kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af en roer er de citroenzeste door. Hou warm.
  • Verwarm nu de olijfolie in je tajine en voeg de kippendijfilets (in blokjes) toe samen met de look.
  • Laat enkele minuten bakken en bestrooi ze dan met de ras el hanout, paprikapoeder en cayenne (je maakt het zo pittig als je zelf kan verdragen).
  • Meng alles goed.
  • Voeg nu de wortelen en de rode ui toe. Meng alles door elkaar en blus dan met de warme kippenbouillon (belangrijk dat de vloeistof warm is, want van veel koude vloeistof kan je tajine schrikken en barsten).
  • Voeg het citroensap toe.
  • Sluit de tajine en laat alles nu een kwartiertje pruttelen op middelhoog vuur.
  • Open de tajine en voeg de opgeloste maïzena toe samen met de tuinbonen. Meng alles goed door elkaar en sluit de tajine. Laat nog 5 minuten pruttelen.
  • Open de tajine en werk af met de gehakte verse kruiden.
  • Serveer met de citroenrijst.
  • Eet dit gerecht in kommen en enkel met een lepel. Zalig comfortfood is dat!

Wil je nog meer citroensmaak in je rijst, voeg dan een beetje citroensap toe bovenop de zeste.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.