Ovengebakken aubergine met kruidige spelttabouleh en geitenkaasdressing

Ondertussen wist je wel al dat aubergine één van mijn favoriete groenten is, toch? 😉 Ik ben er echt gek op!

Ach als het maar groenten zijn, hoe meer hoe liever. Onlangs zei iemand tegen mij: ” Ik vind groenten saai!”. Ik kreeg bijna een appelflauwte.

Er is zoveel mogelijk met groenten dat je het niet eens allemaal bijeen geschreven krijgt. Groenten zijn zo veelzijdig in gebruik en alles behalve saai.

Vroeger at ik ook de klassiekers -ik geniet er nog wel eens van, op zijn tijd – maar ondertussen zijn onze eetgewoontes zo geëvolueerd dat we geen dag meer zonder een berg groenten kunnen.

Bij het gerechtje van vandaag is het fijnere snijwerk vereist ;-). Hoe fijner je de groenten snijdt, hoe smakelijker de tabouleh wordt.

Recept: Ovengebakken aubergine met kruidige spelttabouleh en geitenkaasdressing

Ingrediënten voor 4 personen:

 

4 kleine of 2 grote aubergines (bij kleintjes reken je 1 pp, bij grote een halve)

2 takjes rozemarijn

4 tenen look

 

4 lente-uitjes

enkele mooie bladeren kropsla

 

1 dikke of 2 kleine rode uien

2 rode paprika’s (normale grootte)

1 stevige komkommer

1 bosje bladpeterselie

320 g speltcouscous

400 ml kokend water

peper en zout

1 el lookpoeder

1 el uienpoeder

1 el kurkumapoeder

1 el paprikapoeder

1 el korianderpoeder

een beetje witte wijnazijn

 

125 g + 75 g zachte geitenkaas (zo van die plakjes die je nog wat kan verbrokkelen)

200 ml sojayoghurt natuur of Griekse yoghurt (als je van iets steviger houdt)

 

olijfolie

 

 

Klaar in een uurtje.

 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snij de aubergines van kroontje tot kontje mooi in 2 helften. Laat het groene kroontje eraan, dat oogt mooi.
  • Snij aan de velkant een klein stukje plat af zodat de auberginehelften mooi stevig blijven staan.
  • Snij het vruchtvlees ruitvormig in met een scherp mesje.
  • Verdeel de rozemarijn in plukjes en steek die in de snijvlakken van het vruchtvlees.
  • Schil de look en snij in plakjes. Steek de plakjes ook in de snijvlakken van de aubergine.
  • Plaats de auberginehelften op een bakplaat (bakpapier niet vergeten) en giet er goed wat olijfolie over. Kruid ze met peper en zout.
  • Plaats de aubergines nu zeker een half uurtje in de warme oven. Ze moeten helemaal gaar zijn en mooi gekarameliseerd.

 

  • Ondertussen maak je de tabouleh.
  • Doe de couscous in een ruime kom en giet het kokende water erbij.
  • Voeg een beetje zout en peper toe samen met de kurkuma, paprika, lookpoeder, uienpoeder en koriander. Meng onder de couscous en dek de kom nu af. Kijk op de verpakking om te weten hoe lang de couscous moet wellen.
  • Als de couscous gaar is meng je hem nog eens goed door met een vork. Laat afkoelen.
  • Snij de komkommer in de lengte in 4 en verwijder de pitjes. Snij elke reep nog eens in dunnere reepjes en snij vervolgens elke reep in hele kleine blokjes.
  • Ontpit de paprika’s en snij ook in hele kleine blokjes.
  • Schil de rode ui en snipper heel fijn.
  • Hak de peterselie heel fijn.
  • Meng de groenten, ui en peterselie onder de couscous.
  • Proef en kruid extra bij met peper en zout.
  • Doe er een klein beetje witte wijnazijn bij en een scheutje olijfolie. Meng goed door elkaar en zet koel weg tot gebruik.

 

  • Kuis de lente-uitjes en snij ze in ringetjes.
  • Doe 125 g geitenkaas en de yoghurt in een beker en mix tot een dressing. Kruid met een beetje zout en peper afhankelijk van hoe sterk de geitenkaas is die je koos. Zet nog even koel weg.

 

  • Check de aubergines. Steek erin met de punt van een scherp mes. Als je er zo door gaat dan is hij gaar. Voel je nog weerstand dan moet hij nog even verder garen. Het is echt heel belangrijk voor de smaak dat hij helemaal gaar is.
  • Haal de gare aubergines uit de oven en verwijder de rozemarijn en look van tussen de snijvlakken.
  • Leg op elk bord enkele mooie bladeren sla.
  • Leg de helften nu bovenop de sla.
  • Verdeel op elke helft een mooie hoeveelheid van de spelttabouleh.
  • Schep op elke helft een beetje dressing, de rest serveer je apart.
  • Werk af met de lente-uitjes en een beetje verbrokkelde geitenkaas.

Het lijkt enorm veel werk, maar dat is het absoluut niet. Binnen een uurtje ben je helemaal klaar en heb je een feestelijk vegetarisch gerecht op tafel getoverd. Wees maar zeker dat iedereen hiervan smult.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.