Ovenschotel met gierst

To veggie or not to veggie. Met dit gerecht kan het allebei. Laat de kip achterwege en maak een heerlijk vegetarisch gerecht.

Voor een gemengde compagnie. Verdeel het mengsel in 2 en aan eentje voeg je kip toe en aan het andere niet. 1 basis met mogelijkheid tot variëren. Handig toch?

Gierst is een klein graankorreltje dat eigenlijk tot de grassoorten behoort. Gierst is glutenvrij.

Gierst heeft wel de neiging snel papperig te worden. Als je het dus wil gebruiken in een salade, kook het dan niet te lang zodat het nog wat beet behoudt. Spoel gekookte gierst ook direct met koud water zodat het gaarproces stopt.

 

Recept: Ovenschotel met gierst

Ingrediënten voor 4 personen:

 

150 g gierst

500 ml melk

peper en zout

1 courgette

1 dikke wortel

1 middelgrote ui

4 el gehakte dille

200 g gerookt kippenwit in reepjes of blokjes

4 eieren

100 g magere platte kaas (kwark)

 

Voorbereiding: 30 minuten

Baktijd: 40 à 45 minuten

  • Begin met de gierst. Doe de gierst in een fijne zeef en spoel met warm water.
  • Breng de melk aan de kook en voeg er een snuifje zout aan toe. Doe de gierst erbij en laat 5 minuten sudderen op een heel zacht vuurtje. Dek nu de pan af en laat nog 10 minuten staan om verder te wellen.
  • Haal het deksel van de pan en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schil en snipper de ui heel fijn.
  • Schil de wortel en, snij in hele kleine blokjes.
  • Snij de courgette in de lengte in 4 en verwijder de pitjes. Snij elke reep nog eens in 3 repen en snij dan in hele kleine blokjes.
  • Doe de ui samen met de wortel en de courgette en de dille in een mengkom.
  • Voeg de afgekoelde gierst toe en meng die onder de groenten en kruiden. Kruid goed af met peper en zout.
  • Voeg de kippenreepjes toe en meng.
  • Splits de eieren en klop de eidooiers los met de kwark. Het eiwit klop je helemaal stijf met een snuifje zout erbij.
  • Meng het kwarkmengsel bij het gierst-groentemengsel.
  • Spatel het opgeklopte eiwit er nu ook onder.
  • Vet een ovenschotel van ongeveer 20 x 30 cm in met een klein beetje olijfolie en doe het mengsel in de schaal.
  • Zet de schaal nu in de warme oven en bak gedurende 40 à 45 minuten.

Serveer met een gemengde groene salade en eventueel wat verse tomatensaus.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.