Ovenschotel met quinoa, courgette en zoete aardappel

  1. Als ik thuis kom uit vakantie neem ik mezelf altijd voor om niet weer onmiddellijk aan de slag te gaan. Maaaaaaaaaaaaar….. 😉 ik kan het niet laten blijkbaar om snel weer de potten en pannen boven te halen en aan het testen te gaan.

De bibliotheek is mijn bron voor vele gerechtjes. De overvloed aan goeie kookboeken die ik daar al heb uitgeleend is ontelbaar. Steeds opnieuw wordt ik verrast, kies ik een boek, ontdek ik en….kook ik. Ik pas elk gerechtje aan naar onze smaak en goesting.

Ook met dit gerechtje maakte ik mijn gezin blij. Het is er eentje waaraan je weinig werk hebt, waarop je veel kan variëren, waaraan je kan toevoegen of net uit kan weglaten. Een blijvertje op de kaart dus voor dagdagelijks, bijzonder of zelfs speciaal gezelschap.

Hou het veggie zoals ik of voeg stukjes kip, spek of hesp toe. Maak het gerecht dan in individuele porties klaar en serveer ieder zijn eigen kommetje.

Recept: Ovenschotel met quinoa, courgette en zoete aardappel

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

170 g quinoa, goed gespoeld

4 eitjes (M), losgeklopt

1 dikke ui, geschild en gesnipperd

een klein scheutje olijfolie + extra om de ovenschaal in te vetten

een handvol verse tuinkruiden (oregano, tijm, salie, rozemarijn, petereselie,….), gespoeld en fijn gehakt

peper en zout

1 opgehoopte kl lookpoeder

700 g zoete aardappelen, geschild (zorg dat je 500 g overhoudt, desnoods schil je nog een patatje meer)

een courgette van ongeveer 400 g grof geraspt

120 g geraspte Parmezaanse kaas of andere kaas naar je eigen smaak

2 trostomaten in plakjes

basilicumblaadjes om af te werken

 

Voorbereiding: 30 minuten

Oventijd: 40 minuten

 

  • Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe in een zeef en laat goed uitlekken.
  • Kook de zoete aardappel gaar, giet af, laat goed uitdampen en pureer.
  • Verwarm een klein scheutje olijfolie in een pannetje en stoof de ui glazig. Laat even afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de losgeklopte eitjes in een kom en voeg de tuinkruiden toe samen met het lookpoeder.
  • Meng de geraspte courgette, gekookte quinoa, gestoofde ui  en zoete aardappelpuree door het eimengsel.
  • Kruid het mengsel  goed met peper en zout en voeg de kaas toe. Meng alles heel goed door elkaar.
  • Doe het quinoamengsel nu in een ingevette ovenschotel en strijk de bovenkant glad.
  • Verdeel de tomatenplakjes over het gerecht.
  • (Strooi eventueel wat extra gehakte kruiden over het gerecht of rasp er wat extra kaas over.)
  • Plaats de schaal nu 40 minuten in de warme oven tot de bovenkant mooi is gebakken en het gerecht is gestold.
  • Haal de schaal uit de oven en verdeel de basilicumblaadjes over de ovenschotel.
  • Verdeel in porties en geniet.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.