Pasta met gerookte zalm en geroosterde bloemkool

Bloemkool is voor mij de koningin onder de kolen.

Ik eet ze rauw, gekookt, gewokt en zelfs geroosterd in de oven. De meeste mensen kennen ze gekookt en dan met bechamelsaus. Heerlijk, maar je kan zoveel meer met de witte roosjes.

Vandaag rooster ik ze in de oven en serveer ze bij een heerlijke pasta.

En gerookte zalm, daar is iedereen toch gek op, niet?

Recept: Pasta met gerookte zalm en geroosterde bloemkool

pasta-met-gerookte-zalm-en-geroosterde-bloemkool-2

Ingrediënten voor 4 personen:

320 g linguine of Cappellini

400 g gerookte zalm, in reepjes gesneden

1 kleine bloemkool, in roosjes verdeeld

1 kl chilivlokken

peper en zout

4 + 2 el olijfolie

250 g mascarpone

250 ml magere melk

2 preiwitten, in ringetjes (1 als de prei dik is)

1 teentje look, geschild en geperst

1 middelgrote ui, geschild en gesnipperd

4 kl kappertjes, uitgelekt

tuinkers om af te werken

 

Klaar in 45 minuten

 

  • Verwarm de oven op 180°C (hete lucht).
  • Bekleed een ovenschaal met bakpapier en leg er de bloemkoolroosjes op.
  • Verdeel 4 el olie en de chilivlokken over de bloemkool. Kruid met peper en zout en hussel alles goed door elkaar.
  • Zet de bloemkool een kwartiertje in de warme oven of tot de roosjes een beetje kleuren en beetgaar zijn. Als je erin prikt, moeten ze nog net niet gaar zijn.
  • Ondertussen kook je de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel met heet water.
  • Verwarm 2 el olie in een ruime pan en stoof de look met de ui. Voeg de prei toe en stoof een paar minuten mee.
  • Voeg de mascarpone en de melk toe en roer tot een gladde saus. Kruid met peper en zout.
  • Voeg de pasta toe aan de saus en warm alles even goed door. Kruid eventueel extra bij.
  • Verdeel de helft van de zalm op de onderkant van de borden.
  • Verdeel de pasta erover en leg er dan de rest van  de zalm op.
  • Schep de bloemkoolroosjes erover en werk af met de kappertjes en de tuinkers.

pasta-met-gerookte-zalm-en-geroosterde-bloemkool-1

 

Een frisse pasta die doordeweeks kan, maar ook voor gasten. Serveer er dan een heerlijk glaasje witte wijn bij.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie