Pastinaak-curry-quiche

Ook dit jaar wil ik een aantal heerlijke quiches maken. En dan vooral volledig veggie graag.

Ook wil ik de vulling lichter maken door zoals vandaag bijvoorbeeld platte kaas te gebruiken in plaats van room.

Platte kaas is van zichzelf al vaster en zorgt er dus ook voor dat je minder eieren zal moeten gebruiken.

Recept: Pastinaak-curry-quiche

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor het deeg:

125 g boter  in blokjes + extra voor de vorm

250 g speltmeel + extra voor de vorm

50 ml ijskoud water (eventueel 10 à 20 ml meel als je volkoren meel gebruikt)

Voor de vulling:

400 g pastinaak, geschild en in kleine blokjes

1 bosje platte peterselie, fijn gehakt + wat extra om af te werken

200 g platte kaas

3 eieren (M) of 2 (L)

150 fetakaas, verkruimeld

peper en zout

2 kl currypoeder + extra

een springvorm van 26 cm doorsnede (het handigste om de quiche eruit te halen) of een quichevorm.

Voorbereiding: 30 minuten

Oventijd: 50 minuten

  • Bekleed je vorm met bakpapier of vet hem zeer goed in met boter en bestrooi met wat meel.
  • Maak het deeg. Doe het meel samen met de boter en het water in de keukenmachine en laat krachtig mengen tot je een mooi samenhangend deeg hebt waar je een bol van kan vormen.
  • Verdeel het deeg in stukken en duw het uit in je vorm. Zorg dat je een opstaande rand van 2 à 3 cm kan vormen. Je deeg mag niet in een dikke laag liggen. Duw het maar mooi plat tot ongeveer een halve cm dikte. Zorg dat er nergens scheurtjes zijn.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hete lucht).
  • Meng de pastinaakblokjes nu met de peterselie. Verdeel dit mengsel op de bodem van je deeg.
  • Meng nu de platte kaas met de eieren en het currypoeder. kruid met peper en zout.
  • Verdeel het eimengsel over de groenten. Zorg dat de vulling overal tot tegen de randen zit.
  • Verdeel de verkruimelde fetakaas over de quiche en strooi er nog een beetje currypoeder over.
  • Plaats de quiche nu in de warme oven voor 50 minuten.
  • Indien de quiche bovenaan te bruin wordt, dan kan je ze altijd afdekken met wat aluminiumfolie.
  • Haal de quiche uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de vorm.
  • Ga eventueel met een paletmesje langs de randen om het deeg mooi los te maken. Zo zal het niet scheuren als je de rand van je springvorm verwijderd.
  • Ontvorm de quiche en plaats op een rooster.
  • Verdeel in stukken. Je kan de quiche warm of lauwwarm eten.
  • Werk af met wat gehakte peterselie en serveer er een lekkere salade naar keuze bij. Ik ging vandaag voor witloofsalade met spitskool en gehakte cashewnoten met een yoghurt-mayonaisedressing.

Geen liefhebber van pastinaak? Je kan hem perfect vervangen door knolselder.

Wil je de quiche lactosevrij? Zorg dan voor lactosevrije boter en platte kaas. De fetakaas kan je vervangen door een lactosevrije versie of door Parmezaanse kaas die oud genoeg is.

Een glutenvrije bodem? Vervang het speltmeel door een mengsel van glutenvrij havermeel en amandelmeel. Voeg dan 60 i.p.v. 50 ml water toe.

Een zalig, smaakvolle quiche. Hopelijk volgen er nog veel lekkere hartige taarten dit jaar.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.