Puree van zoete aardappel en knolselder met limoensalsa

Na het vele eten tijdens de feestdagen zijn lichte en smaakvolle gerechten een must hier in onze keuken.

Om aan deze wens tegemoet te komen, verdiepte ik me in het laatste boek van Ottolenghi, namelijk SIMPEL. Wat een zalig kookboek.

Het boek staat boordevol toffe ideetjes die weinig tijd vragen, maar toch elk op zich heel bijzonder zijn.

Ik zou ik niet zijn, als ik er niet telkens mijn eigen versie van zou maken. Waarom? Ik duik ook telkens in mijn koelkast voor ik begin te koken en kijk wat ik nog zou kunnen gebruiken om het recept naar mijn hand te zetten. Even nadenken wat er allemaal bij het oorspronkelijke recept past en dan “Aan de slag!”

Recept: Puree van zoete aardappel en knolselder met limoensalsa

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de puree:

1.5 kg zoete aardappelen, geschild en in stukjes

1/4 van een grote knolselder, geschild en in stukjes

40 ml + 20 ml milde olijfolie

peper en zout

1 el paprikapoeder (mild)

1 el knoflookpoeder

Voor de salsa:

40 ml milde olijfolie

een handvol platte peterselie, heel fijn gehakt

een handvol basilicumblaadjes, heel fijn gesneden

2 teentjes knoflook, geschild en door de lookpers gehaald

1/2 rode chilipeper, ontpit en fijn gehakt

de rasp van 1 limoen en het sap van een halve limoen

peper en zout

Voorbereiding: 15 minuten

Oventijd: 30 à 40 minuten

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verdeel de stukjes zoete aardappel en knolselder over de plaat.
  • Verdeel het paprika-en knoflookpoeder over de groenten, samen met wat peper en zout.
  • Doe de 40 ml olijfolie erbij en meng alles goed door elkaar.
  • Plaats de bakplaat nu ongeveer 30 à 40 minuten in de warme oven tot de groenten goed gaar zijn en een beetje gekaramelliseerd. Meng de groenten 2 keer door tijdens het bakken.
  • Ondertussen maak je de salsa.
  • Meng de gehakte kruiden, samen met de limoenrasp, het limoensap, de knoflook en de chilipeper door de olijfolie. Zet koel weg tot gebruik.
  • Haal de gare groenten uit de oven en doe ze in een ruime kom om makkelijk te pureren.
  • Voeg de overgebleven 20 ml olijfolie toe en pureer met een stamper. Er mogen nog wat stukjes in blijven. Proef en kruid eventueel bij met extra peper en zout.
  • Strijk de bovenkant van de puree een beetje gladder en duw er dan enkele kuiltjes in.
  • Schep enkele lepels salsa boven op de puree en serveer de rest apart.
  • Geef de puree bij een stukje vis en wat gestoomde broccoli.

Zoete aardappelpuree, beetje gepimpt! Omdat het ook in de week lekker mag smaken!

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.