Risi e bisi

Risotto, veel mensen vinden het moeilijk om klaar te maken. Ik vind het net de ideale maaltijd om doordeweeks te bereiden. Het vraagt weinig ingrediënten en niet echt veel tijd. De kunst is natuurlijk om de rijst nog wat beet te laten houden. Plat gekookte rijst geeft pap en dat heeft niks meer met risotto te maken. Een goeie risotto is ook nog een beetje vochtig. Als je op restaurant risotto krijgt in een torentje, dan is hij veel te vast.

Dien risotto ook onmiddellijk op. Zoals Italianen het zeggen: ” De klant wacht op de risotto en niet andersom”. Risotto die moet wachten om gegeten te worden slorpt alle bouillon op en wordt te vast.

Het recept dat ik jullie vandaag geef is echt een voorbeeld van een simpele risotto.

Recept: Risi e bisi

Ingrediënten voor 4 personen:

 

350 g risottorijst (carnaroli, arborio,…)

1.75 l warme kippenbouillon (mag van een tablet)

200 g diepvriesdoperwten

200 g beenhesp in kleine blokjes

1 dikke ui, geschild en fijn gesnipperd

2 teentjes look, geschild en geplet

50 g boter

peper en zout

een handvol gehakte peterselie

een beetje citroensap

Een stuk Parmezaanse kaas en een handrasp

 

Klaar in 40 minuten.

 

  • Smelt de boter in een pot met stevige bodem.
  • Stoof de ui samen met de look glazig. Voeg de rijst toe en stoof even mee, tot de rijstkorrels bedekt zijn met wat vetstof.
  • Voeg nu de eerste bouillon toe. Voeg toe tot de rijst net onder staat. Zet het vuur zachtjes en laat pruttelen tot alle bouillon is opgenomen. Voeg pas dan 2 pollepels nieuwe bouillon toe. Is ook deze weer opgenomen, voeg dan opnieuw vocht toe. Doe dit tot de rijst beetgaar is. Roer af en toe alles goed door, maar niet te vaak, want dan krijg je pap.
  • Samen met je laatste bouillon voeg je de erwten en de peterselie toe samen met ene beetje citroensap. Meng alles goed door elkaar.
  • Als de rijst goed is, zet je het vuur uit en voeg je de hespenblokjes en wat geraspte Parmezaanse kaas toe. Kruid eventueel extra bij met peper en zout. Meng alles nog 1 keer.
  • Serveer de risotto in diepe borden en werk af met een beetje rucola, eventueel een gemengde salade en wat extra Parmezaanse kaas.

Risotto maken moeilijk? Neen hoor, probeer het maar!

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.