Soep van aardappel en peterseliewortel

Peterseliewortel is de wortel van een peterseliesoort die hele dikke wortels aanmaakt.  De wortels worden 15 à 20 cm lang. Hij lijkt wat op pastinaak alleen is hij wat slanker dan zijn stevige compagnon.

Hij heeft een friszoete smaak tussen pastinaak en knolselder in en een heerlijk peterseliearoma. In Duitsland wordt hij ook veel gegeten als groente. Hier wordt hij vooral in soepen en stoofpotjes gebruikt.

Bewaar de wortel in een vochtige doek in je koelkast. Zo blijft hij een dag of 5 goed.

Het blad van de peterseliewortel kan je gebruiken als peterselie.

 

Recept: Soep van aardappel en peterseliewortel

Ingrediënten voor 2,5 liter soep:

 

500 g peterseliewortel, goed geschild met een dunschiller en de uiteinden verwijderd, in stukjes gesneden

500 g kruimige aardappelen, geschild en in stukjes

1 dikke ui, geschild en gesnipperd

1 teentje look, geschild en grof gehakt

1 stengel bleekselderij grof gesneden + 4 extra stengels, in kleine boogjes

100 g diepvriesdoperwten

een bosje lente-uitjes, gekuist en in kleine ringetjes

peper en zout

2 liter kippenbouillon (mag van blokjes zijn)

100 ml halfvolle melk

enkele takjes tijm

een klontje boter

Klaar in 45 minuten.

 

  • Smelt de boter in een stevige soeppot.
  • Stoof de uien de look samen met de tijm tot de ui glazig is.
  • Voeg de aardappelen, de grof gesneden selder en de stukjes peterseliewortel toe.
  • Stoof even mee en blus dan met de kippenbouillon en de melk.
  • Breng alles aan de kook en zet dan het vuur lager.
  • Laat de soep pruttelen tot alle groenten goed gaar zijn.
  • Mix de soep heel glad. je zal merken dat je echt ene fluwelen soep krijgt.
  • Kruid ze bij met peper en zout.
  • Als de soep goed gemixt is voeg je de doperwten samen met de lente-ui en de kleine selderboogjes toe.

  • Breng de soep opnieuw aan de kook en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen tot ook de toegevoegde groenten gaar zijn.
  • Kruid eventueel nog extra bij.

 

Serveer knapperige croutons bij de soep. Snij volkorenbrood in blokjes en leg deze op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet de plaat ongeveer 10 minuten in een oven van 180°C of tot de broodblokjes mooi gekleurd en krokant zijn.

 

Deze soep werkt heerlijk hartverwarmend. ook in februari kan het nog bitter koud zijn.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie