Speltcouscous met geroosterde bloemkool

Omdat wij hier thuis met 3 beter geen tarwe eten, zijn we heel blij dat er nu ook speltcouscous verkrijgbaar is.

Je kan er net als met gewone couscous allerlei lekkers mee bereiden.

Vandaag maak ik een variant op tabouleh.

Recept: Speltcouscous met geroosterde bloemkool

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 g speltcouscous
  • kokend water
  • 1 komkommer
  • 2 vleestomaten
  • 2 rode zoete puntpaprika’s
  • 1 kleine bloemkool
  • olijfolie
  • 2 afgestreken el ras el hanout
  • peper en zout
  • knoflookpoeder
  • 1 busseltje platte peterselie
  • scheutjes om af te werken

Klaar in 30 à 40 minuten

  • Verwarm de oven op 200°C.
  • Verwijder de bladeren van de bloemkool en verdeel ze in kleine roosjes. Leg de roosjes op een bakplaat.
  • Giet wat olijfolie over de roosjes en meng goed tot elk roosje een dun laagje olie heeft.
  • Kruid met peper en zout, een beetje knoflookpoeder en de ras el hanout. Meng alles nog eens goed door elkaar.
  • Zie dat de roosjes in 1 laag liggen en plaats de plaat in de warme oven voor ongeveer 15 minuten. Meng ze 1 keer door halverwege de baktijd.
  • Als de roosjes beetgaar zijn en licht gekleurd, zijn ze goed. Haal de plaat uit de oven en laat even afkoelen.
  • Terwijl de bloemkool roostert doe je de couscous in een diepe schaal. giet er zoveel kokend water bij tot de couscous net onder staat. Dek de schaal gedurende 5 minuten af met een keukenhanddoek. Haal de handdoek weg en roer de couscous los met een vork.
  • Snij je de komkommer in de lengte in 8. Haal de pitjes eruit en snij elke reep vervolgens in hele fijne blokjes.
  • Snij de tomaten in 4, ontpit en snij elk partje in hele kleine blokjes.
  • Ontpit de paprika’s en snij in repen. Snij elke reep vervolgens in hele kleine blokjes.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Meng de komkommer, tomaat, paprika en peterselie door de couscous.
  • Breng op smaak met peper en zout. Voeg een klein beetje olijfolie toe en meng alles goed door elkaar.
  • Ondertussen is de bloemkool een beetje afgekoeld en kan je de roosjes ook bij de couscous doen. Meng alles goed door elkaar.
  • Proef en breng eventueel extra op smaak met peper, zout en knoflookpoeder.
  • Werk het gerecht af met scheutjes of andere groene kruiden naar keuze. In de zomer kan je er wat fijngesneden munt door mengen.

Een beetje zon op je bord tijdens de winter. Daar hou ik zo van.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.