Speltpizza met zalm en prei

Onlangs passeerde een heerlijk recept in Delicious. Hét tijdschrift als het over lekker eten en trends gaat.

Maar zowel onze jongste als ik konden het op die manier niet eten. Een tijdje terug werden we getest op intoleranties en allergieën. Een hele lijst aan grote en kleine dingen was het resultaat.

Beiden geen lactose meer, ik ook nog koemelkeiwit en omdat we graag dingen samen doen 😉 eten we nu het beste ook geen tarwe meer. De kleine dingen sommen we hier niet op.  Omdat ze klein zijn, zijn ze makkelijk op te lossen.

Het oorspronkelijke recept is met Flammkuchendeeg en crème fraîche. Niet voor ons dus. Het alternatief: 100% speltdeeg van Tante Fanny en een witte saus op basis van sublimix (helemaal gluten- lactose- en koemelkvrij) https://sublimix.be/

Gelukkig denk ik in oplossingen en niet in moeilijkheden.

Recept: Speltpizza met zalm en prei

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

 

1 grote geperforeerde ovenplaat

2 speltdegen van Tante Fanny

300 ml water

50 g sublimix poeder voor witte saus

een handvol gehakte bladpeterselie

2 dikke preien, gekuist en in ringetjes

1 dikke wortel, geschild en in hele kleine blokjes

500 g zalmfilet in blokjes van 1,5 cm

een scheutje olijfolie

witte peper van de molen

een beetje kervel voor de afwerking

 

Voorbereiding: 30 minuten

Baktijd: 30 minuten

 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verwarm een beetje olijfolie in een pan en stoof de wortelblokjes samen met de prei een 5-tal minuten zachtjes aan tot ze beetgaar zijn.
  • Doe de groenten in een zeef en laat voldoende uitlekken.
  • Voor de saus meng je het sublimixpoeder in het water (koud). Klop glad met de garde. Plaats het pannethe op het vuur en breng aan de kook. Zet het vuur zachter en laat een minuutje pruttelen. je krijgt een dikke witte saus.
  • Haal de saus van het vuur en laat wat afkoelen.
  • Meng de gehakte peterselie door de saus.
  • Bekleed de oven plaat met bakpapier en leg er 1 speltdeeg op. Leg het deeg aan de zijkant een beetje hoger zodat je een randje krijgt. Snij het 2de deeg in stukken en vul de rest van de plaat met het deeg. Druk de naden waar 2 stukken deeg samen komen goed aan. Zorg dat er aan elke kant een opstaand randje is.
  • Verdeel nu de witte saus over de bodem.
  • Verdeel de gestoofde groenten over de saus.
  • Schik de stukjes zalm erbovenop en kruid met wat witte peper.

  • Plaats de ovenplaat in de warme oven en bak de pizza gedurende 20 à 30 minuten. Als het deeg mooi gekleurd is en krokant dan is de pizza klaar.
  • Haal de pizza uit de oven en werk af met de kervel.

Verdeel de pizza in stukken en serveer met een lekkere salade.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.