Speltspagehetti, ragu à la bolognese à la mama

Elke moeder maakt haar spaghettisaus naar een eigen recept. Zoveel moeders als er zijn, zoveel verschillende sauzen zijn er. Uitgebreide groentemama’s, doe maar lekker veel gehakt-mama’s, mama miracoli-mama’s, saus uit een potje-mama’s, maar allemaal mama’s die met liefde spaghettisaus maken voor hun kroost. Want zeg nu zelf, spaghetti hoort toch gewoon regelmatig op tafel te komen.

Van 1 ding wil ik alle mama’s toch wel overtuigen. Leer je gezin volkorenpasta te eten. Er zit zoveel meer smaak in, je zit er sneller van gevuld en het doet zoveel goeds voor je lichaam.

Maak je de saus helemaal vers, geef ze dan tijd….veel tijd. Zo kunnen alle smaken mooi samen komen en heb je een hemelse saus. De dag erna is de saus zelfs nog beter.

Vandaag maak ik spaghetti met speltpasta, 100% volkoren en biologisch. Ontdekking van de bioplanet bij ons in de buurt en super lekker. Nog een handigheidje, gaat helemaal niet kleven zoals veel pastasoorten na het afgieten.

Recept: Speltspaghetti, ragu à la bolognese à la mama

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

 

500 g speltspaghetti

1 dikke ui, geschild en heel fijn gesnipperd

1 rode chilipeper, met pitjes erin heel fijn gehakt

2 teentjes knoflook, geschild en heel fijn gehakt

4 stengels bleekselderij, gekuist en in hele fijne blokjes

2 stevige wortels, geschild en in hele kleine blokjes

1 prei, goed gespoeld en gekuist, in hele fijne ringen

400 g kastanjechampignons, gekuist en in kleine blokjes

750 ml passata met Italiaanse kruiden (bio van het huismerk van Jumbo vind ik zalig)

1000 ml water

4 el gedroogde Italiaanse kruiden

eventueel peper en zout

500 g gemengd gehakt

4 el milde olijfolie

eventueel Parmezaanse kaas voor de afwerking

eventueel rucola voor de afwerking

 

Voorbereiding: 30 minuten

Bereiding: 1, 5 uur

 

  • Als alle groenten en kruiden voorbereid zijn, kan je beginnen aan de saus.
  • Verwarm de olijfolie in een stevige, ruime pot. Ik kies een gietijzeren pot omdat ik hier ook direct het gehakt in kan bakken.
  • Voeg het gehakt toe in stukken en bak het rul.
  • Voeg de ui, look en chili toe samen met de gedroogde Italiaanse kruiden.
  • Meng goed door en laat even verder bakken. Laat niks aanbakken, want verbrande look en ui gaan bitter smaken.
  • Voeg nu de champignons toe en bak 4 minuten mee. Zorg dat het meeste vocht verdampt is.
  • Voeg nu de overige groenten toe en meng alles goed door.
  • Blus met de passata en het water. Roer door en breng aan de kook.
  • Zet het vuur nu lager. De saus mag enkele zachtjes pruttelen.
  • Dek de pot af en laat zo maar anderhalf uur staan. Roer af en toe eens om.
  • Tegen het einde van de suddertijd, kook je de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat uitlekken.
  • Verdeel de pasta in diepe borden en geef iedereen een heerlijke, overdreven ;-)portie dampende saus.
  • Werk af met rucola en kaas als je dat graag hebt.

Eet de pasta zoals de echte Italianen….met enkel een vork.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.