Spelttoast met linzen, geroosterde groenten en salsa verde

Ik was vroeger nooit zo’n fan van linzen. Tot ik ze zelf ging koken en ze niet meer uit blik of bokaal kocht. Zelfbereide linzen bevatten meer smaak en hebben nog wat beet. Veel beter dus.

Ik baseerde me voor dit gerecht op een receptje dat ik vond in een extra bijlage van het tijdschrift Delicious.

Gebruik seizoensgroenten voor de geroosterde groenten. Zo ben je zeker van smaak en kwaliteit.

Recept: Spelttoast met linzen, geroosterde groenten en salsa verde

Ingrediënten voor 4 personen:

 

8 sneetjes spelt-zuurdesembrood

milde olijfolie

peper en zout

3 verschillende kleuren paprika, ontpit en in hapklare stukken

1 aubergine, in blokjes

500 g rode bietjes, voorgegaard, uitgelekt en in hapklare stukken

2 handjes kervel voor de salsa + een handje kervel voor de afwerking

een klein potje kappertjes, uitgelekt

enkele lente-uitjes, gekuist en gesnipperd voor de afwerking

100 g gedroogde groene linzen

Parmezaanschilfers voor de afwerking

 

Voorbereiding: 30 minuten

Bereiding en oventijd: 45 minuten

De dag van tevoren:

  • Kook de linzen gedurende 20 minuten beetgaar in licht gezouten water. Giet ze af, laat uitlekken en zet ze opzij tot gebruik.

 

De dag zelf:

  • Verwarm de oven op 240°C.
  • Doe de paprikastukken samen met de auberginestukjes in een ovenschotel.
  • Meng de groenten met een flinke scheut olijfolie, peper en zout.
  • Doe de in stukken gesneden rode biet in een andere schaal en doe er olijfolie, peper en zout bij.
  • Plaats beide schalen groenten in de warme oven voor ongeveer een half uur. De groenten zijn goed als ze bruine randjes krijgen en ze bijna helemaal zacht zijn.
  • De bietjes kan je eventueel vroeger uithalen omdat deze al voorgegaard zijn.
  • Terwijl de groenten garen meet je 150 ml olijfolie af. Hierbij voeg je de kappertjes en 2 handjes kervel. Pureer alles tot een salsa verde. Kruid de saus eventueel extra af met peper en zout. Zet koel weg.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de sneetjes brood hierop. Bedruppel het brood met olijfolie en kruid met peper en zout.
  • Zet het brood mee in de oven 5 minuten voor de groenten goed zijn.
  • Warm de linzen nu even op in de microgolfoven.
  • Haal alles uit de oven en begin met het dresseren.Leg op elk bord 2 sneetjes geroosterd brood.
  • Schep hierop 1/4 van de linzen en schik er 1/4 van de rode bietjes bij.
  • Schep op elk bord 1/4 van de gegrilde groenten.
  • Schep nu de salsa verde over de groenten en rond de toast.
  • Werk af met kervel en lente-ui.
  • Als laatste werk je elk bord af met enkele Parmezaanschilfers.

Je kan de Parmezaanse kaas ook vervangen door echte buffelmozzarella die je in stukjes over het gerecht verdeelt.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.