Stoofpotje met bloemkool en worstjes

Vandaag begint de herfst en dan mogen de stoofpotjes weer op tafel komen. Heerlijk geurende, dampende kommen boordevol smaak.

Ik heb voor jullie eentje met weinig ingrediënten.  Een goeie basisvoorraad zorgt ervoor dat je snel aan de slag kan en ook dat je weinig extra’s moet inkopen.

Wil je dit gerecht veggie maken, vervang de worstjes dan door seitan (in stukjes gesneden) en ga op dezelfde manier te werk.

Recept: Stoofpotje met bloemkool en worstjes

Ingrediënten voor 4 personen:

 

uit de voorraad:

olijfolie

1 dikke ui, geschild en gesnipperd

2 el Provençaalse kruiden

peper en zout

600 g vastkokende aardappelen, geschild en in stukken van maximum 3 cm

1 dl water

 

uit de winkel:

8 chipolataworstjes (ongeveer 600 g)

1 middelgrote bloemkool, gekuist en in kleine roosjes verdeeld

6 stevige tomaten

1 blik tomatenblokjes van 400 g

basilicumblaadjes voor de afwerking

 

Voorbereiding: 20 minuten

Bereiding: 25 minuten

 

Begin met het ontvellen van de tomaten. Snij ze aan de bovenkant kruislings een beetje in en leg ze 15 seconden in kokend water tot de snijvlakken lichtjes omkrullen. Haal ze uit het hete water en spoel ze direct in koud water. Het velletje lost nu heel makkelijk.

Snij de tomaten in blokjes.

  • Verwarm een beetje olijfolie in een ruime pan en bak de worstjes rondom bruin. Haal ze uit de pan.
  • Stoof nu de ui aan in het bakvet van de worstjes.
  • Voeg de bloemkoolroosjes en aardappelstukjes toe en bak heel even mee.
  • Meng de verse tomatenblokjes erdoor samen met de Provençaalse kruiden.
  • Blus de pan met het blik tomatenblokjes en het water.
  • Laat sudderen tot de groenten beetgaar zijn. Dat duurt ongeveer 5 à 8 minuten.
  • Snij ondertussen de worstjes in stukken van 3 à 4 cm en voeg ze toe aan het stoofpotje.
  • Laat alles sudderen tot de groenten goed gaar zijn.
  • Proef en kruid het stoofpotje met peper en zout.
  • Werk af met enkele blaadjes basilicum.

Je kan de helft van de bloemkool vervangen door pastinaakblokjes. Je hebt dan enkel een ingrediënt meer in je winkelmandje.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.