Thaïse rode curry met pangasius en scampi

Curry’s maken is eigenlijk niet zo moeilijk. Als je enkele eenvoudige regeltjes in acht neemt, dan kan het niet mislukken.

  1. Maak gebruik van verse ingrediënten.
  2. Zorg voor currypasta’s of currykruiden van de beste kwaliteit.
  3. Maak het gerecht zo pittig of mild als je het zelf wil. begin met een beetje prik. Toevoegen kan, eruit halen niet.
  4. Overdrijf niet met kokosmelk. Niet iedereen is gek van deze typische smaak.
  5. vervang koriander door platte peterselie als je gevoelig bent aan het kruid.
  6. Laat je groenten niet te gaar worden. Platgekookte Curry’s zijn niet smakelijk.

In het volgende overzichtje krijg je de verschillende en meest bekende Thaïse Curry’s.

Groene curry: vrij pittig en scherp maar ook fris van smaak. Ingrediënten zijn o.a. limoenblad, chilipeper en gember. Lekker met kip, vis, paksoi en/of rundvlees.

Rode curry: pittig en kruidig van smaak maar ook romig. Ingrediënten zijn o.a. rode peper en citroengras. Lekker met kip, vis en varkensvlees en/of aubergine.

Gele curry: scherp met een kerriesmaakje. Ingrediënten zijn o.a. kurkuma (voor de gele kleur), koriander, kerrie en pepers. Lekker met kip, vis, garnalen en/of peultjes.

Massaman curry: Vaak wat milder van smaak met Midden Oosterse invloeden. Ingrediënten zijn o.a. korianderzaad, komijn, kaneel en citroengras. Lekker met lamsvlees, rundvlees, wortel en/of aardappels.

Penang: Vrij scherp en notig en een tikje zoet door de pinda’s. Ingrediënten zijn o.a. chilipeper, komijn, pinda’s of pindakaas en laos. Lekker met biefstuk, kip en varkensvlees.

Van mild naar heet krijg je: Massaman, gele curry, rode curry, penang en groene curry.

Recept: Thaïse rode curry met panagsius en scampi

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 g pandang rijst
  • 600 g pangasiusfilet, in stukjes van ongeveer 3 à 4 cm
  • 20 scampi, gepeld en van het darmkanaal ontdaan
  • 1 middelgrote broccoli
  • 1 middelgrote courgette
  • 1 rode en 1 gele paprika
  • 750 g zoete aardappel
  • 1 eetlepel + eventueel extra rode currykruiden (pit en pit)
  • 300 ml kokosmelk
  • 250 ml water
  • zout
  • 1 stengel citroengras
  • 1 rode chilipeper
  • 1 dikke of 2 kleinere sjalotten
  • 2 dikke of 3 kleinere teentjes look
  • arachideolie
  • een snuifje Natriumbicarbonaat
  • gehakte lente-ui en gehakte peterselie (of koriander) voor de afwerking

Voorbereiding: 25 minuten

Bereiding: 20 minuten

  • Dep de vis en de scampi droog met keukenpapier.
  • Kuis de broccoli en verdeel in kleine roosjes.
  • Ontpit de paprika’s en snij in blokjes.
  • Schil de zoete aardappel en halveer elke aardappel in de lengte. Halveer nogmaals in de lengte en snij in blokjes van 1 cm grootte.
  • Snij de courgette in de lengte in 2, verwijder de pitjes met een lepeltje en snij elke helft in dunne maantjes.
  • Schil den snipper de sjalot.
  • Schil de look en haal door de lookpers.
  • Ontpit de chilipeper en hak fijn.
  • Snij de uiteinden van het citroengras en kneus het door er met het plat van je mes op de kloppen.
  • Breng water aan de kook en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en hou warm.
  • Verwarm nu een beetje olie in een ruime pan.
  • Stoof de sjalot samen met de look, chilipeper en citroengras een minuutje aan.
  • Voeg de zoete aardappel en de paprikastukjes toe en stoof even mee.
  • Doe 1 eetlepel currykruiden op de groenten. Meng goed.
  • Blus met de kokosmelk en het water, breng aan de kook en laat 2 minuten sudderen.
  • Voeg nu de courgette en de broccoli toe samen met een snuifje Natriumbicarbonaat (zo blijft de broccoli mooi groen). Dek de pan af en laat zachtjes sudderen tot alles beetgaar is.
  • Proef en voeg eventueel extra currykruiden toe. Wacht even na een proefschepje. De prik komt pas echt door na enkele seconden. Voeg dan pas nog wat toe als je het te flauw vindt.
  • Kruid met een beetje zout.
  • Op dit moment voeg je de visstukjes toe. Meng ze door de groenten en zet het vuur nu uit. Laat de pan afgedekt nu 5 minuten staan. De vis gaart door de warmte van het gerecht.
  • Ondertussen bak je de scampi in wat hete olie in een apart pannetje. Kruid ze met een beetje zout.
  • Verdeel de rijst over mooie kommen en verdeel de curry erover. Werk af met de scampi, lente-ui en peterselie (of koriander voor de liefhebbers).

Een licht kruidig gerecht dat snel klaar is.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.