Vegan citroencake

Een dochter in huis die steeds minder dierlijk eet, maar toch graag af en toe eens een dessertje eet….het is een uitdaging. Maar een hele leuke uitdaging.

Onze oudste wou haar zus verwennen en ging op zoek naar recepten. Pinterest is altijd een hele fijne kompaan en inderdaad, wie zoekt die vindt!

Recept: Vegan citroencake

Ingrediënten voor 12 stukken:

Voor de cake:

260 g bloem

1 tl bakpoeder

1 tl baking soda

1/2 tl zout

200 g kristalsuiker (fijne)

de zeste van 1 citroen

60 ml citroensap

1,5 el water

240 ml ongezoete sojayoghurt

120 ml milde olijfolie

1 tl vanille-essence

50 g alprosojaboter

 

Voor het glazuur:

200 g poedersuiker

2 el citroensap

1 el water

enkele citroenschijfjes en blaadjes munt voor de afwerking

een beetje citroenzeste

 

Voorbereiding: 20 minuten

Baktijd: 40 à 45 minuten

Afkoelen: minimum 2 uur

Afwerking: 10 minuten

 

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier.
  • Zeef de bloem boven een kom en voeg het bakpoeder en baking soda toe.
  • Meng het zout, de zeste en de suiker erdoor.
  • Voeg nu water, olijfolie, yoghurt, citroensap en Alpro sojaboter toe.
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot een glad beslag.
  • Klop niet te lang, want dan zal je cake niet mooi rijzen.
  • Doe het beslag in je bakvorm en plaats de vorm nu 40 à 45 minuten in de warme oven.
  • Als je in de cake prikt en de prikker komt er droog uit dan is het gebak klaar.
  • Haal de vorm uit de oven en laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm.
  • Haal de cake met behulp van het bakpapier voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
  • Wacht lang genoeg eer je het glazuur erop doet. Als de cake nog te warm is, zal je glazuur smelten.
  • Meng voor het glazuur het poedersuiker, het citroensap en het water en meng tot een gladde witte pasta.
  • Giet de pasta over de cake en strijk open met een spatel.
  • Rasp nog wat zeste over het glazuur.
  • Werk af met citroenschijfjes en blaadjes munt.

Serveer met een heerlijk kommetje thee.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.