Witloof met puree uit de oven, maar dan anders

Witloof met kaas en hesp, een goeie portie homemade aardappelpuree erbij, zalige winterkost en typisch Belgisch. Het laatste restje puree samen opscheppen met de kaassaus is een moment van geweldig gelukkig zijn.

Ik apprecieer de heavy versie van dit gerecht mateloos, maar met de feestdagen net achter de rug probeer ik het toch net iets lichter te maken.  Nog rijk genoeg, maar toch iets minder zwaar dan zijn klassieke broertje.

Recept: Witloof met puree uit de oven , maar dan anders

Ingrediënten voor 4 personen:

 

4 stronkjes witloof, harde kern eruit en in stukjes

1 middelgrote courgette, ontpit en in blokjes

1 middelgrote ui, geschild en gesnipperd

een handje gehakte bladpeterselie

200 g hespenblokjes

6 hele grote kruimige aardappelen, geschild en in stukken

een scheutje melk

3 el pittige graanmosterd

peper en zout

150 g pittige geraspte kaas

4 el paneermeel

een beetje gedroogde tijm

2 klontjes boter

 

Voorbereiding: 40 minuten

Oventijd: 20 à 30 minuten (maak je het van tevoren en is het afgekoeld als je het in de oven zet, dan moet het een beetje langer in de warmte)

 

  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Kook de aardappelen helemaal gaar. Giet ze af.
  • Pureer ze met een stamper en meng er de melk, 1 klontje boter en de mosterd door. Kruid met peper en zout. Zet apart.
  • Smelt het 2de klontje boter in een pan en stoof de ui even aan.
  • Voeg dan de courgette en het witloof toe samen met een klein scheutje water.
  • Dek de pan af en laat 10 minuten zachtjes stoven.
  • Kruid met peper en zout en meng er de hesp door samen met de peterselie.
  • Verdeel het groentemengsel over 4 vuurvaste schaaltjes.

  • Verdeel daarover de mosterdpuree. Strijk de puree platter met een vork en maak er een streepjespatroon in.

  • Verdeel de kaas en het paneermeel over de puree en strooi er een beetje gedroogde tijm over.
  • Zet de schaaltjes in de warme oven en gratineer het gerecht gedurende 20 à 30 minuten tot de bovenkant mooi krokant en bruin is.

Laat het nu maar vriezen!

 

Liever geen hesp, maar kip? Vervang de hespenblokjes dan door reepjes gerookte kip.

Liever geen vlees, voeg dan nog een groente naar keuze toe.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie