Wokpannetje met groenten, mango en kip

In de wok kan je eindeloos veel gerechten maken. Van eenvoudige roerbakschotels met groenten tot ingewikkelde noedelgerechten, maar eigen aan de wok is dat het snel gaat en het dus nooit heel veel van je tijd vraagt.

Als je gaat wokken, zorg dan dat al je ingrediënten gesneden klaar staan. Zo verlies je geen tijd tijdens het bereiden en koelt de wok tussendoor niet af. De wok moet heet blijven zodat ingrediënten snel aanbakken en beetgaar worden.

In de wok is het niet de bedoeling dat groenten helemaal garen. Net dat beetgare van groenten uit de wok maakt het zo lekker.

Vandaag maken we een zoetzure versie.

In plaats van kipfilet kies ik vandaag voor kippendijfilets. Deze zijn veel sappiger dan borstfilets. Ideaal om te wokken dus.

Recept: Wokpannetje met groenten, mango en kip.

Ingrediënten voor 4 personen:

 

600 g kippendijfilets, in blokjes

1 kleine bloemkool in roosjes

2 dikke wortels, geschild en in reepjes

4 lente-uitjes, gekuist en in ringetjes

4 stengels bleekselderij, gekuist en in boogjes

125 g sojascheuten, gespoeld

1 mango, geschild en in kleine blokjes

peper en zout

2 el maïzena opgelost in een beetje water

een scheutje water

6 el sojasaus

8 el vissaus

8 el limoensap

3 el vloeibare honing

4 el wokolie

160 g basmatirijst

gehakte pindanootjes voor de afwerking

gesnipperd basilicum voor de afwerking

 

Voorbereiding: 20 minuten

Bereiding: 20 minuten

 

  • Breng water aan de kook en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat uitlekken.
  • Meng het limoensap met de honing, sojasaus, vissaus en een scheutje water.
  • Verwarm 2 el olie in de wok en laat gloeiend heet worden.
  • Voeg de kippenblokjes in porties toe, zo voorkom je dat de wok gaat afkoelen.
  • Bak de kip rondom mooi aan.
  • Haal de kip uit de wok en verwarm opnieuw 2 el olie.
  • Doe nu de selder samen met de bloemkool en de wortel in de wok en bak al omscheppend enkele minuten aan.
  • Kruid de groenten met peper en zout.
  • Voeg het sausje toe en dek de wok af. Schud af en toe even met de wok.
  • Laat de groenten enkele minuten garen. Ze moeten beetgaar blijven.
  • Voeg dan het maïzenapapje toe en laat de saus indikken.
  • Roer de sojascheuten door de groenten en laat heel even doorwarmen.
  • Voeg de uitgelekte rijst en de kip toe en meng goed door elkaar.
  • Net voor het opdienen roer je de mango erdoor.
  • Werk af met de nootjes en het basilicum.

De echte liefhebbers eten met stokjes. Volgens Chinese wetenschappers proef je beter wat je eet als je met stokjes eet en eet je ook trager, wat dan weer goed is voor de spijsvertering en ideaal tegen overeten.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.