Wortelcaponata

Caponata is een typisch Italiaans stoofgerecht van aubergineblokjes aangevuld met heel wat andere groenten. Het smaakt perfect bij vlees en vis, maar even goed koud op een toastje. Een heel veelzijdig gerechtje dus.

Vandaag maak ik een caponata met wortelen. Even bijzonder en smakelijk als zijn aubergine-variant.

Recept: Wortelcaponata

Ingrediënten voor 4 personen (bijgerecht):

 

1 kg wortelen

1 dikke rode ui

1 rode chilipeper

peper en zout

1 kl lookpoeder

2 el agavesiroop

een scheutje (ongeveer 4 el) rode wijnazijn

4 el gedroogde cranberry’s

4 el pijnboompitten

olijfolie

eventueel gehakte dille voor de afwerking

 

Klaar in 45 minuten

 

  • Schil de wortelen en verwijder de uiteinden. Snij de wortelen in schijfjes van 0,5 cm dikte.
  • Schil de ui, halveer hem en snij elke helft in dunne halve maantjes.
  • Hak de chilipeper met pitjes erin heel fijn.
  • Verwarm een scheut olijfolie en stoof de ui samen met de chilipeper aan tot de ui zachter wordt.
  • Voeg het lookpoeder toe.
  • Voeg de wortelen toe samen met een klein scheutje water.
  • Dek de pan af en laat op een zacht vuurtje een kwartier stoven.
  • Voeg eventueel extra vocht toe als je ziet dat al het water is verdampt.
  • Voeg nu de agavesiroop en de azijn toe. Meng alles goed door elkaar en laat zonder deksel even verder stoven.
  • Meng de cranberry’s en de pijnboompitten door de wortelen en stoof nog 5 minuten verder.
  • Kruid het gerecht met peper (let op er zit al chili in) en zout naar smaak.

Werk eventueel af met wat gehakte dille.

Smaakt heerlijk bij gevogelte.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 45, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.