Wortelrisotto met aubergine en courgette

Niet teveel zeggen….kommetje vullen, lepeltje, stoeltje, zonnetje, terras en een wijntje…..sssssssssssssssstttttttt….smullen.

 

Recept: Wortelrisotto met aubergine en courgette

Ingrediënten voor 4 personen:

 

300 g risottorijst

1 aubergine

1 courgette

5 stevige wortels

1 middelgrote ui

peper

1.75 l hete groentebouillon

50 g geraspte emmentaler

een klein scheutje melk

de blaadjes van 4 takjes tijm, fijn gehakt

2 el gehakte oregano

olijfolie

1 klontje boter

lente-ui of peterselie voor de afwerking

 

Klaar in 40 minuten.

 

  • Snij de aubergine in de lengte in 4 plakken. Snij vervolgens in repen en dan in kleine blokjes van 0, 5 cm à 1 cm maximum.
  • Snij de courgette in de lente in 4, ontpit en snij elke reep nog eens in 3. Snij vervolgens in blokjes van dezelfde grootte als de aubergine.
  • Schil en snipper de ui.
  • Schil de wortels en snij er 3 in grove stukken en 2 in hele kleine blokjes.
  • Kook de grof gesneden wortels gaar in 250 ml bouillon. Pureer dit en voeg een klein scheutje melk toe. Zet even opzij.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een ruime pan en bak de aubergine- en courgetteblokjes aan tot ze beetgaar zijn. Dat duurt ongeveer 6 minuten. Hoe kleiner de blokjes, hoe sneller het gaat. Voeg de tijm en oregano toe en kruid met wat peper.
  • Haal uit de pan en schep in een kom.
  • Verwarm nu opnieuw een scheutje olijfolie samen met de boter in de pan.
  • Stoof de ui even aan.
  • Voeg de wortelpuree toe en meng door de ui.
  • Roer nu de rijst door het mengsel tot elk korreltje bedekt is met wat puree.
  • Voeg nu bouillon toe. De rijst moet net onderstaan. Zorg dat de bouillon niet kookt, maar zachtjes pruttelt. Zo verloopt het gaarproces rustiger en zal je resultaat beter zijn. Roer ook niet constant om. Telkens als de bouillon bijna is opgenomen, voeg je een beetje nieuwe toe en op dat moment meng je de rijst eens goed. Zorg dat alle rijst bedekt is met vocht.
  • Aan de helft van de gaartijd (zie verpakking), voeg je de wortelstukjes toe.
  • Laat alles verder garen.
  • Net voor het einde van de gaartijd voeg je de aubergine-en courgetteblokjes toe samen met de kaas. Meng alles goed door elkaar en laat nog even goed opwarmen.
  • De risotto is klaar als de rijst net nog een beetje bite heeft. Hij gaart altijd nog wat na. Er mag ook nog wat bouillon zichtbaar zijn in je gerecht. Je hoeft geen pap te hebben.
  • Proef en kruid eventueel extra bij met peper. Gebruik geen extra zout want zowel de bouillon als de kaas bevatten al voldoende zout.
  • Werk het gerecht af met een beetje gesnipperde lente-ui of peterselie.

De vegetariërs bij ons thuis eten dit gerechtje op zich, maar anderen kunnen er gerust een stukje vis bij serveren.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.