Zoet-pittige spread van appel en tomaat

Ik hoor vaak van mensen die meer veggie willen eten dat ze het broodbeleg het moeilijkste vinden om te vervangen. Daar worstelde ik in het begin ook wel eens mee. Ondertussen heb ik heel wat leuke en smaakvolle receptjes van heerlijk smeerbaar broodbeleg dat volledig plantaardig is.

Vandaag geef ik jullie het receptje van een bijzondere spread. De combinatie van appel en tomaat in combinatie met pittige kruiden is zeer aangenaam om te eten. Je smeert de spread op brood, toast of crackers of je dipt er groentjes in als tussendoortje.

De spread is heel eenvoudig te bereiden. Enkel een beetje geduld hebben zodat de spread voldoende kan inkoken.

Recept: Zoet-pittige spread van appel en tomaat

Ingrediënten om een jampot van ongeveer 300 ml te vullen:

4 kleine sappige tomaten

1 middelgrote zoete appel type jonagold

een dikke el kerriepoeder

1 el agavesiroop

peper en zout

 

 

Voorbereiding: 5 minuten

Bereiding: 30 minuten

 

  • Verwijder de kroontjes uit de tomaten en snij de tomaten vervolgens in kleine blokjes.
  • Verwijder het klokhuis uit de appel en snij de appel vervolgens in blokjes. Je hoeft de appel niet te schillen.
  • Doe de tomaten – en appelblokjes samen in een steelpan en voeg 3/4 van het kerriepoeder en de agavesiroop toe.

  • Kruid met een beetje peper en zout. Kruid nog niet te fel. Door het inkoken gaan de smaken zich concentreren. Na het inkoken kan je best even proeven en dan eventueel nog wat bijkruiden.
  • Breng het mengsel op een zacht vuurtje aan de kook. Zet het vuur klein en laat alles zachtjes pruttelen.
  • Als alles zacht begint te worden pureer je alles met de staafmixer. Niet te fijn pureren, er mag nog wat structuur in zitten.

  • Laat de spread nu verder inkoken. Roer af en toe even om. Het inkoken tot een stevigere massa neemt ongeveer 20 minuten in beslag. Vind je de spread nog te vloeibaar, laat hem dan nog wat langer op het vuur. Denk er wel aan, dat bij afkoelen nog meer vocht verdampt en de spread nog wat dikker wordt.
  • Proef na het inkoken en kruid eventueel bij met het overblijvend kerriepoeder en wat extra peper en zout.

Zet de spread in een kommetje op tafel als je bezoek krijgt en serveer er dunne plakjes stokbrood bij. Laat je gasten zelf hun broodje besmeren.

 

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.