Zuiderse pasta met pompoenragout

Pompoen is hip, pompoen is lekker, pompoen is zoveel meer dan pompoensoep. De zoete smaak van pompoen leent zich tot veel meer dan enkel de alom gekende en geliefde herfstsoep.

Vandaag raspen we de butternut en verwerken wij hem in een groenteragout voor bij pasta. We brengen de ragout op smaak met Zuiderse ingrediënten.

Recept: Zuiderse pasta met pompoenragout

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

1 butternutpompoen van ongeveer 800 g

1 pastinaak

2 el citroensap

10 zongedroogde tomaten op olie goed uitgelekt

12 blaapjes salie

Een handje bladpeterselie

400 goed volkorenpasta type penne of spirelli

1 groentebouillonblokje

Peper en zout

3 teentjes look

80 goed geraspte Parmezaanse kaas + extra voor de afwerking

Olijfolie

1 el boter

pompoenpitten voor de afwerking

 

 

Voorbereiding;: 25 minuten

Bereiding: 15 minuten

  • Schil de butternut en snij van boven naar beneden in 4 parten. Verwijder de pitten en draden met behulp van een eetlepel.
  • Rasp de pompoen met een grove handrasp of in de keukenmachine.
  • Schil de pastinaak en snij in reepjes. Snij nu in hele kleine stukjes en voeg bij de pompoen.
  • Doe het citroensap bij de groenten .
  • Schil de look en pers.
  • Snij de zongedroogde tomaten in dunne reepjes.
  • Snij de salie in fijne reepjes en hak de peterselie.
  • Breng water aan de kook met het bouillonblokje en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en vang 2 kopjes kookvocht op.
  • Verwarm een scheutje olijfolie samen met de boter in een ruime pan of pot en stoof de look samen met de salie.
  • Voeg de groenten toe en stoof even aan.
  • Voeg de tomaten toe samen met het kookvocht en laat even pruttelen tot alles gaar is.
  • Meng de kaas eronder en kruid bij met peper en zout naar smaak.
  • Meng de pasta door de groenten en warm nog even goed door.
  • Werk af met extra Parmezaanse kaas, pompoenpitten en de peterselie.

Geen fan van pastinaak? Courgette is een fijne vervanger.

Lieve kookgroetjes van Katrijn !!!

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Gepubliceerd door

katrijn

Ik ben 44, gek op koken, gehuwd en heb 2 tienerdochters. Als verpleegkundige/voedingsconsulente en dieetkok wil ik jullie graag laten delen in mijn kook-enthousiasme. Ik wil jullie ervan overtuigen dat Bourgondisch genieten en gezond leven perfect samen gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.